Okos és zöld megoldásokkal épül Székesfehérvár új városrésze

Okos és zöld megoldásokkal épül Székesfehérvár új városrésze

Évtizedes jelentőségű városfejlesztés előtt áll Székesfehérvár, hiszen a déli összekötő út megépítésével egy 500 hektáros terület ’feltárására’ nyílik lehetőség. Az új városrészt a fenntarthatóság jegyében szeretné kialakítani az Önkormányzat, ennek a szemléletnek az érvényesülését szakmai partnerek bevonásával erősíti a város.

Mitől zöld egy városrész és mitől fenntartható az energiafelhasználás? Hogyan vonható be a megújuló energia a közszolgáltatásokba, és mit is jelentenek az smart-megoldások az energetikában? – mindezek a kérdések előtérbe kerülnek majd annak az együttműködésnek a keretében, amelyről hétfőn írt alá megállapodást Székesfehérvár Önkormányzata és az E.ON Hungária Csoport.

Nagyszabású városfejlesztést tervez az Önkormányzat Alsóváros, a Váralja területén a Vasútállomástól délre az M7 jelű gyorsforgalmi útig elterülő, dél-nyugaton a Sárkeresztúri út, észak-keleten a vasútvonalakkal határolt nagyjából 500 hektár nagyságú területen. Jelenleg gazdasági tevékenység és mezőgazdasági művelés zajlik ezen a részen, valamint itt található a Basa árok mentén húzódó ökológiai hálózat, amely vizes élőhelyeket és gazdag zöldfelületeket tartalmaz. Az épülő déli összekötő út gyűjtőútként feltárja ezt a településrészt, erre tud majd rácsatlakozni a fejlesztés során a lakóövezeti és kiszolgáló utak hálózata. Az előzetes koncepció szerint a meglévő zöldfelület megtartásával és fejlesztésével a terület súlypontjában, zöld technológiák felhasználásával rekreációs park létesül. Tervezetten e körül alakul ki az új városrész intézményterülete, majd ettől távolodva a sűrűbb, illetve ritkább beépítésű lakóterületek. A Váralja sortól délre fekvő gazdasági területek és a zöldterületek között nagy zöldfelület-igényű sportterületek is tervben vannak.

Egy komplex, zöld városrész kialakítása szerepel a terveinkben, ahol a lakóterületekkel egyidejűleg munkahelyek, közszolgáltatások, kereskedelmi funkciók, valamint az oktatás intézményei is elérhetőek lesznek, természetesen a pihenés, a sportolás és a rekreáció lehetőségei mellett. Az Önkormányzat célja, hogy a fejlesztés során smart-megoldások érvényesüljenek, törekedjünk a megújuló energiaforrások fokozott felhasználására, az alacsony szén-dioxid-kibocsátás biztosítására. A fenntarthatóság a közeli és távolabbi jövőnk kulcsa, amelyet a városfejlesztésben kiemelten is szem előtt tartunk. A Megyei Jogú Városok között Székesfehérvár is csatlakozott az Under2 kezdeményezéshez, készül a városi klímastratégia, a most kiépülő új városrész pedig lehetőséget ad arra, hogy a stratégiákat cselekvési tervekben, sőt tettekben, azaz zöld szemléletű fejlesztésekben kezdjük megvalósítani – emelte ki Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

Hozzátette, hogy az E.ON Székesfehérvár egyik legfontosabb stratégiai partnere, amellyel a város hosszú évek óta közösen gondolkodik, szorosan együttműködik többek között a hálózatfejlesztés, a közlekedésfejlesztés terén. Az 500 hektáros területen létrejövő zöldmezős városfejlesztés ritkán adatik meg egy ezeréves település életében. „A megújuló energiák és a zöldterületek vonatkozásában, az életminőség és az élhetőség tekintetében kapunk egy lehetőséget, hogy új fejlesszünk várost, ahogy az a 21. században illendő. Az E.ON nélkül nem tudnánk ebben a fejlesztésben hálózatokról, megújuló energiákról, smart city-s megoldásokról gondolkodni” – fogalmazott a városvezető.

Az E.ON vállalatcsoport szerte Európában olyan városfejlesztési megoldások kidolgozásában és megvalósításában működik együtt, ahol zöld szemlélet alapján és a technológiai innovációkra építve jönnek létre a jövő fenntartható városai. Székesfehérvár újonnan kialakítandó városnegyedének jövőbe mutató energetikai rendszereinek tervezésekor ezekre a nemzetközi tapasztalatokra támaszkodnak majd a vállalatcsoport szakértői.

Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport Igazgatósági tagja kiemelte: Elköteleztük magunkat a fenntartható jövő megteremtése és biztosítása mellett, ezért a jövő okos energiahálózatait építjük, elősegítve ezzel a megújuló energiaforrások térnyerését. Olyan megoldásokat hozunk Magyarországra, amelyek nemzetközi szinten már bizonyítottak és utat, példát mutatnak a hazai településeknek és közösségeknek, hogy a szándékokat tettekre váltva, milyen konkrét megoldásokkal építhetjük együtt ügyfeleinkkel a zöld jövőt. Székesfehérvár példája mutatja, hogy ezek az elképzelések elkötelezettséggel és partnerséggel már ma megvalósíthatóak. Mert mi együtt nem ismerünk lehetetlent. Hozzátette, valóban unikális, európai léptékben is egyedülálló, hogy zöldmezősen lehessen egy ilyen léptékű fejlesztést elindítani.

Pukler Gábor a Jövő Mobilitása Szövetség elnöke a projekt kapcsán elmondta, hogy a fenntartható közlekedés témakörében szeretnének segítséget nyújtani: a közösségi közlekedés vagy alternatív közlekedés megszervezésével, hogy minél kevesebb embernek jusson eszébe saját autóba ülni. Ehhez az kell, hogy rendelkezésre álljon a megfelelő infrastruktúra például a kerékpárok, vagy elektromos rollerek használatához. Kiemelte, hogy egy zöldmezős beruházás esetében nagyobb a felelősség is, hiszen minden lehetőség megvan egy élhető városrész kialakítására. Hozzátette, hogy egy ilyen városrész megtervezése nagyon ritka lehetőség nemcsak Magyarországon, hanem Európában is.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.