Hagyományok, innováció és egészségtudatosság

Hagyományok, innováció és egészségtudatosság

Volt szerencsénk ellátogatni a Magyar Ízek Utcájának sajtótájékoztatójára, amely 2021. augusztus 10-én került megrendezésre. Az eseményen beszámoltak az idei, Szent István nap alkalmából megrendezett országos kenyér- és tortaversenyekről. Kiemelték, hogy a versenykiírásban régi hagyományaink mellett, szerepet kapott a tudatos fogyasztás jelentősége is.

Volt szerencsénk ellátogatni a Magyar Ízek Utcájának sajtótájékoztatójára, amely 2021. augusztus 10-én került megrendezésre. Az eseményen beszámoltak az idei, Szent István nap alkalmából megrendezett országos kenyér- és tortaversenyekről. Kiemelték, hogy a versenykiírásban régi hagyományaink mellett, szerepet kapott a tudatos fogyasztás jelentősége is.

A Magyar Pékszövetség idén tizedik alkalommal hirdette meg szakmai versenyét, amire bármely magyar sütőipari vállalkozás nevezhetett függetlenül attól, tagja-e a Szövetségnek.

Két kategóriában mérkőzhettek meg a pékek: a hagyományos búzakenyereket felvonultató Szent István napi kenyér és a szinte teljesen szabad kezet adó Innovatív kategóriában.

A nevezési feltételeket illetően, a korábbi évekhez hasonlóan, most is természetesen mindkét kategóriában be kellett tartani a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait. Ezen kívül nem használhattak semmilyen adalékanyagot, célkeveréket a termékekhez. Lazítást jelentett viszont a korábbiakhoz képest az, hogy idén már nem volt kötelező a hozzáadott élesztő használata. Így az innovatív kategóriában lehetőség volt olyan kenyereket is bemutatni a szakmai zsűrinek, amik régóta dédelgetett álmok eredményeként születtek, de eddig a kötöttségek miatt nem fértek bele a Pékszövetség versenyébe. A nagyobb alkotói szabadság hatására idén – néhány kivétellel – több figyelmet szenteltek a technológiai kihívásoknak, és az egészségtudatosságnak, mint a különleges és merész íztársításoknak.

Fotó: Csoknyay Cecília / GazMag

A hagyományos Szent István napi kenyér kategóriában már kötöttebb feltételeknek kellett megfelelni, ugyanis itt csak kovászos technológiával, legalább kétféle liszt felhasználásával készült termékek versenyezhettek. Általánosságban igaz, hogy a versenytermékekere a lágyabb, harmonikusabb ízek voltak jellemzőek, illetve a gyümölcsök, zöldségek, különböző magvak, burgonya került előtérbe.

A zsűrizés során az ítészek vizsgálták, hogy megfelel-e a nevezett termék a feltételeknek (azaz többek között a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak), illetve milyen minőségi jegyekkel bír a héjazat, a bélzet, az illat, az íz és az aroma vonatkozásában. A kétfordulós verseny döntőjében 14 kenyeret bírált a szakmai zsűri, hetet a Szent István napi és hetet az Innovatív kategóriában.

A Szent István napi kenyér címet idén a solymári Hel Pékség Solymár gyöngye kenyere nyerte. A Solymár gyöngyét Varró Zsolt elképzelése alapján sütjük. Négy összetevő van benne: liszt, víz, só, élesztő és plusz egy, az idő. 72 órás, rozslisztről indított kovásszal készül, ami élesztő nélküli. Csak a dagasztásnál kerül bele 1%-nyi élesztő. – ismertette Horváth Zoltán, a Hel Pékség kereskedelmi igazgatója. További érdekesség, hogy a Hel pékség tavaly indult először a Szent István napi Kenyérversenyen, amin akkor az innovatív kategória első helyét nyerték el.

Az Év Innovatív kenyere idén a tiszakécskei Fejedelmi Pékség Tisza-parti magvas kézműves kenyere lett. A pékségünkben közel 30 éve az összes kenyerünket kovásszal készítjük, így nem volt kérdés, hogy az új termékünk is francia-jellegű vadkovászos kenyér lesz. Két évnyi kísérletezés eredménye a Tisza-parti magvas kézműves kenyér, ami Csáki Tibor és Palotai Pál vezető pékjeink elhivatott munkáját dicséri – Lovasi József, a Fejedelmi Pékség egyik tulajdonosa.

A továbbiakban az idei ország tortája verseny részleteit ismertették. A Magyarország Tortája címet a Napraforgó elnevezésű torta kapta, melyet Fodor Sándornak, a budapesti Habcsók Cukrászda cukrászának köszönhetünk. Ennek főbb alkotóelemei a pirított napraforgómag, a vilmoskörte, a méz és a csokoládé.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány szervezésében jött létre a Magyarország Cukormentes Tortája verseny, melynek 2021-es győztese a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere, Füredi Krisztián, Beszterce rózsája nevű tortája. Az ünnepi sütemény főszereplője a sárgabarack, e mellé tejszínes étcsokoládé krém, fehér csokoládé és dió párosul.

Ezenkívül idén az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából alversenyt is hirdettek. Erre olyan tortákat vártak, amelyek meghatározó összetevői Magyarország erdeiben, mezein megtalálhatóak. Az erős mezőnyben végül szintén Füredi Krisztián tortája nyert, amely a Nimród fantázianévre hallgat.

Illetve különdíjakat is lehetett szerezni. „A leginnovatívabb recept” különdíját a Szeszélyes dió elnevezésű tortáért kapta Novák Ádám és Dovalovszky Barbara a REÖK Kézműves Cukrászda mesterei. A legjobb gyógyhatású alapanyaggal készült torta különdíját pedig Karikó Orsolyának, a Vanília & Gelato Cukrászda cukrászának ítélték Erdei Nimfa nevű alkotásáért.

Az tájékoztató után volt lehetőség megkóstolni a győztes kenyereket, tortákat. Az egészségtudatosság jegyében tesztelhettük vércukorszintünket, vérnyomásunkat, és véroxigén szintünket, ezzel is igazolva, hogy a nyertes cukrásztermékek fogyasztása után is normális értékeket mérhetünk.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.