Sikerek vízben és tatamin

A keddi második versenynapon már mind a 10 sportágban zajlottak a versenyek az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. A bőség zavarában ezt a napot az Olimpiai Parkban töltöttük.

Az Olimpiai Park kifejezetten az EYOF miatt lett megépítve. Egy korábbi atlétikai pályából közel két év leforgása alatt több sportág (atlétika, szertorna, cselgáncs, tenisz) számára elsőosztályu sportkomplexumot varázsoltak.

Az újdonság varázsa egyben azt is jelentette, hogy sajtósként gyorsan ki kellett igazodni az új helyszínen. Kezdetben a férfi torna csapatversenyének küzdelmeit kezdtem el követni, majd gyorsnak szám látogatásom alkalmával a judosók helyszínén maradtam, mivel a magyar versenyzők remeklése erre sarkalt. A cselgáncsosok csarnokában két küzdőtéren zajlottak a küzdelmek. Összesen négy súlycsoportban (2-2 férfi és női) mérkőztek meg egymással a fiatalok. A közönség ma is fantasztikus volt. A hazaiak legnagyobb kedvence a miskolci Feczkó Csanád volt, ő kapta a legnagyobb biztatást a magyar szurkolóktól, de a többi honfitársuk sem panaszkodhatott. (Szintén nagy bíztatást kapott az osztrák színekben induló, de örmény származású Vache Adamyan, amikor a vigaszágón azerbajdzsáni ellenféllel mérkőzött, hiszen honfitársai mellett az örményektől hangos támogatását is élvezhette, ami az azeri-örmény konfliktus ismeretében annyira talán nem is meglepő.)

Szerencsére honfitársaink is szép eredményeket értek el a tatamin. Feczkó Csanád (férfi 50 kilogram) magabiztos versenyzést mutatott be egész nap, és lendülete kitartott a döntőig is, ahol hihetetlen bíztatás közepette megszerezte a szakág első aranyérmét. Szintén a fináléba jutott Kardos Tímea (női 44 kilogram), neki azonban nem sikerült a győzelem, ipponnal vereséget szenvedett, de ez is szép eredmény, hiszen előzetesen az éremszerzést tűzte ki célul magának.

Nem csak cselgáncsozóink, úszóink is szépen gyűjtögették az érmeket. Bár a győzelem nem jött össze Aqua Sportközpontban, Zombori Gábor (férfi 10 méteres hátúszás) és Nagy Réka (női 800 méteres gyorsúszás) ezüstérmet szerzett, valamint a Zombori Gábor, Böhm Sebestyén, Hatházi Dóra, Nagy Réka összetételű 4x100 mix vegyes váltó révén egy bronzzal is gazdagodtunk.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.