Több szakágban is versenyre kel a legjobbakkal Punk Adrienn

Több szakágban is versenyre kel a legjobbakkal Punk Adrienn

Az atlétikából nyergelt át a kerékpársportba Punk Adrienn, aki a gravel Magyar Kupa megnyerése után bronzérmet szerzett az OB-n. Eddigi pályafutásáról és jövőbeli terveiről is beszélt a GazMagnak adott interjúban.

Először is gratulálok a gravel országos bajnokságon megszerzett bronzérmedhez. Milyen volt ez az esős verseny, hogy érezted magad?

Nagyon szépen köszönöm! Jónak éreztem a versenyt, de sajnos az erőm elfogyott, így ez most a harmadik helyre volt elég, ami nagyon jó egy országos bajnokságon, de ez lehetett volna kicsit jobb is.

És hogy értékeled az egész gravel a szezont? A Magyar Kupát mégiscsak megnyerted.

Igen, a Magyar Kupában ott voltam az összes versenyen. Volt olyan pálya, ami nagyon tetszett, és volt, ami kevésbé tetszett. De összességében nagyon élveztem az összes versenyt.

És akkor jövőre is visszatérsz ezekre?

Igen, szeretnék visszatérni az összes versenyre, a Magyar Kupákra is, meg az OB-re is. Annyi különbség lesz, hogy többet szeretnék készülni rájuk, mert én főleg országútizom, azon is edzek. A gravel ilyen szempontból időigényesebb, könnyebb az országúton tekerni, mint kimenni az erdőbe és jó útvonalakat találni. Ebben szerencsére nagyon nagy segítségemre van a párom, aki egyben az edzőm is, ő mutatja az útvonalakat, és segít a felkészülésben.

Ugye most kerékpár kapcsán beszélgetünk, de sok sportágnál lehetett találkozni a neveddel az elmúlt időszakban, triatlonnál, futásnál, és ugye a bringánál is. Mi a kedvenced? Melyik most a prioritás?

Alapvetően én atléta voltam, válogatott atléta. Utána kezdtem el triatlonozni. Kitűztem egy célt, hogy az megcsinálom az ironmant. Ezt kétszer is sikerült teljesítenem. És tavaly került a képbe a kerékpározás. Most a kerékpár a fő irány, de a futás az én örök szerelmem, és arról nem szeretnék soha lemondani. Úgyhogy hetente nagyjából egyszer ki tudok menni futni, azt is terepen, de időnként atlétikai pályán is futok. Ez egy jó kiegészítő sport a kerékpáros edzéseim mellé. De ha úgy adódik, örömmel lefutok egy maratont.

Az a kedvenc távod?

Eredetileg nem hosszútávfutó voltam, hanem középtávfutó, de később nagyon megtetszett ez a része is.

Punk Adrienn kerékpár gravel OB Etyek
Fotó: Tóth Marcell / GazMag

Visszatérve a kerékpárra, itt is több szakágban kipróbáltad magad, cyclocrossban, országúton, és gravelben.

Az országútizást tavaly nyáron kezdtem el versenyzés szintjén a szezon közepén, így a mostani volt az első teljes szezonom. Ugyanígy mondhatjuk a cyclocrosst is. Ott januárban volt az OB, de már tavaly év végén indultam versenyeken, ott is sikerült megnyerni a Magyar Kupát. A gravelben pedig idén kezdtem el versenyezni. Szóval igazából ezt a három szakágat űzöm.

Milyen terveid vannak még idénre? Lassan kezdődik a CX-szezon.

Most egy kis pihenés jön, de a cyclocross-szezon mindenképpen tervben van, szeretnék minél több versenyre eljutni, a Magyar Kupa futamokon és az országos bajnokságon mindenképpen.

Az élsport mellett dolgozol is. Hogyan tudod összeegyeztetni ezt a sporttal, főleg úgy, hogy ennyi félé sportágat/szakágat csinálsz?

Pont most váltottam munkahelyet. A régi az egy irodai munka volt, ott hétfőtől péntekig minden nap négyig dolgoztam, és olyankor ott elég kevés ideje marad az embernek utána edzeni, főleg sötétben. Télen lehet otthon görgőzni, de azért ott korlátozottak a lehetőségek. Most testnevelőtanár lettem szeptembertől, kicsit rugalmasabb lett az időbeosztás, több idő marad edzeni, akár reggel, akár délután, a suli után.

A sportolást magadnak, finanszírozod, vagy esetleg vannak szponzorok, vagy egyesületi támogatás?

Az egyesülettől egy országúti kerékpárom van. A többi bringát azt teljes mértékben magamnak finanszírozom. A szerelésben, karbantartásban sokat segít az egyesületben lévő edző, aki ugye a párom is, neki ebben a tekintetben is sokat köszönhetek.

Ő is kerékpározik?

Igen, ő is kerékpározott, és utána lett edző. És egyébként most elindult ő is a gravel OB-n, csak ugye már a master kategóriában versenyez. (Márkus János a 17. helyen ért célba a master versenyben – a szerk.)

És mi a fő cél, amit el szeretnél érni a kerékpársportban?

Jó lenne majd Európa-bajnokságra vagy világbajnokságra eljutni. Idén ezt még korainak érzem, de gravelben jövőre már lehet, hogy lesz rá lehetőségem, úgy szeretném összerakni a szezont, hogy sikerüljön. És természetesen Magyarországon is minél több versenyt szeretnék nyerni, és továbbra is az élmezőnyben maradni.

A BÁV ART legfrissebb műtárgybefektetési indexe alapján az arany ékszerek és a műtárgyak iránti érdeklődés emelkedett az elmúlt időszakban a befektetők körében. A Z-generáció különösen nyitott a műtárgyvásárlásra.

Rohan az idő: szeptember 8-én már a 39. alkalommal rendezték meg a Budapest Félmaratont. A klasszikus, vagyis 21 kilométeres táv, a váltók és a rövidebb távok együttesen több mint tízezer embernek jelentettek aktív kikapcsolódást a nyárias időjárású vasárnapon.

Hazánkban elsőként a BKV tesztelheti a Mercedes-Benz új, elektromos-hidrogén hajtással rendelkező buszát. A járművel az utasok is kipróbálhatják, október 8. és 16. között a 8E buszjárat vonalán találkozhatnak vele a fővárosiak, és ingyenesen utazhatnak vele.