Kiélezett küzdelmet hozott az esős gravel országos bajnokság

Kiélezett küzdelmet hozott az esős gravel országos bajnokság

Első alkalommal rendeztek országos bajnokságot a kerékpárosok gravel szakágában. A beugró házigazda Etyeken hűvös és esős időben versenyzett a a más szakágak legjobbjait is felvonultató mezőny, hogy eldöntsék, ki viselheti először a bajnoki trikót.

A gravel a kerékpározás egy új, de egyre nagyobb népszerűségnek örvendő szakága. Az egynapos országúti versenyekhez hasonló távot kell megtenniük a versenyzőknek, de elég változatos borításon. Az útvonal egy része aszfaltos, de sok a földutas, murvás szakasz is, így a bringásoknak változatos terepviszonyok között kell helyt állniuk. Az Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) is csak 2022 óta rendez világbajnokságot ebben a szakágban (2022-ben a belga Gianni Vermeersh és a francia Pauline Ferrand-Prévot, 2023-ban pedig a szlovén Matej Mohoric és a lengyel Katarzyna Niewiadoma diadalmaskodott).

Magyarországon idén először rendeztek ob-t. Bár a szervezők először Balaton-környéki helyszínben gondolkodtak, ez végül meghiúsult, a Fejér vármegyében található Etyek azonban örömmel ugrott be házigazdának. A környékbeli dombos terepnek köszönhetően szintemelkedésben nem volt hiány, látványos, de nem könnyű útvonalat jelöltek ki a szervezők.

Bár már vannak gravel versenyek hazánkban, kevés a csak erre a szakágra fókuszáló specialista. Ráadásul az országos bajnokságra több olyan bringás is benevezett, aki ugyan nem nevezhető rutinos gravelesnek, de saját szakágában a legjobbak közé tartozik itthon. Rajthoz állt többek között az országúti versenyekről ismert Dina Márton, aki nem mellesleg az aktuális magyar cyclocross bajnok, valamint a hegyikerékpár ob többszörös címvédője, Palumby Zsombor is.

A férfiak mezőnyében igencsak szoros verseny alakult ki, Dina Márton és Szatmáry András az utolsó kör végéig fej-fej mellett haladt, végül Dina leszakította riválisát, és bezsebelte a bajnoki címet. A bronzérmet Palumby Zsombor szerezte meg.

A nők versenyében elmaradt a nagy csata, Vass Anna már a verseny elején el tudott lépni riválisaitól, és meggyőző fölénnyel nyerte meg az ob-t. A dobogóra Buzek-Kiss Vera és Punk Adrienn állhatott még fel.


Eredmények, gravel országos bajnokság

Férfiak:

  1. Dina Márton (ATT Investments) 4 óra 8 perc 16 másodperc
  2. Szatmáry András (Cube-Csömör) 22 másodperc hátrány
  3. Palumby Zsombor (SVS Pro Team) 8 perc 30 másodperc hátrány

Nők:

  1. Vass Anna (KLND) 3 óra 36 perc 20 másodperc
  2. Buzek-Kiss Vera (Fillari Team) 8 perc 1 másodperc hátrány
  3. Punk Adrienn (Joyride Cycling Team) 15 perc 57 másodperc hátrány

A BÁV ART legfrissebb műtárgybefektetési indexe alapján az arany ékszerek és a műtárgyak iránti érdeklődés emelkedett az elmúlt időszakban a befektetők körében. A Z-generáció különösen nyitott a műtárgyvásárlásra.

Rohan az idő: szeptember 8-én már a 39. alkalommal rendezték meg a Budapest Félmaratont. A klasszikus, vagyis 21 kilométeres táv, a váltók és a rövidebb távok együttesen több mint tízezer embernek jelentettek aktív kikapcsolódást a nyárias időjárású vasárnapon.

Hazánkban elsőként a BKV tesztelheti a Mercedes-Benz új, elektromos-hidrogén hajtással rendelkező buszát. A járművel az utasok is kipróbálhatják, október 8. és 16. között a 8E buszjárat vonalán találkozhatnak vele a fővárosiak, és ingyenesen utazhatnak vele.