Vas Kata Blanka tizedik lett hegyikerékpárban az olimpián

Vas Kata Blanka tizedik lett hegyikerékpárban az olimpián

Hazai győzelemmel zárult a nők hegyikerékpár versenye a párizsi olimpián. A Pauline Ferrand-Prévot sikerével végződött futamban Vas Kata Blanka az előkelő tizedik helyen végzett.

Vasárnap rendezték a mountain bike cross country női versenyét a párizsi olimpián, a magyar színeket a három évvel ezelőtt Tokióban bravúros negyedik helyet szerző Vas Kata Blanka képviselte. Ezúttal nem lehettek ennyire vérmes reményeink, a 22 éves bringás számára jelenleg az országúti kerékpár a prioritás. Éppen emiatt hegyikerékpárban jóval kevesebbet versenyzett idén, így ebben a szakágban kevés UCI-pontot szerzett, és csak a 35. helyről rajtolhatott az Élancourt-i dombon felépített pályán, ahol nem könnyű az előzés.

A futamot meggyőző fölénnyel a hazaiak nagy kedvence, a francia Pauline Ferrand-Prévot nyerte, akinek mountain bikeos eredménysorából már csak ez az egy trófea hiányzott. Az igazán nagy meccs a másik két dobogós helyéért zajlott. Bár több bringásnak is jó esélyei voltak erre, a francia Loana Lecomte egy súlyos bukás, a holland Puck Pieterse pedig egy defekt miatt szállt ki a versenyből. A győztest mintegy 3 perccel követő üldözőboly végül két fősre csökkent, közülük az amerikai Haley Batten szerezte meg az ezüstérmet, a nyolc éve Rióban aranyérmes svéd Jenny Rissveds pedig a bronzérmes. A defekt után nagyot hajrázó Puck Pieterse végül a negyedik helyet szerezte meg.

Vas Kata Blanka a 35. helyről folyamatosan lépkedve előre végül 5 perc 40 másodperces hátránnyal a remek tizedik helyen zárta a versenyt. Az SD Worx-Protime csapatával az olimpia előtt szerződést hosszabbító magyar bringásnak lesz még feladata az olimpián, augusztus 4-én, vasárnap az országúti mezőnyversenyben is érdekelt lesz. Tavaly Glasgowban ebben a számban lett U23-as világbajnok.

Biztossá vált, hogy a férfiakhoz hasonlóan a nőknél is három magyar csapat vehet részt szeptemberben a Budapesten megrendezendő sakkolimpián. A hármas csapat tagjait 25 év alattiak alkotják.