Fékezett a lakásárak növekedése, de továbbra is nagy a szórás

Fékezett a lakásárak növekedése, de továbbra is nagy a szórás

A lakásvásárlók számára kedvezően alakulnak az árak a hazai. Az ingatlan.com lakásárindexe júniusban minimális csökkenést, lényegében stagnálást mutatott. Az első negyedévben azonban az EU-ban dobogós volt a magyar drágulás.

Ismét változás történt az országos lakásárak trendjében, ami elsősorban a lakásvásárlást tervezők számára kedvező jó hír. Az ingatlan.com lakásárindexe szerint ugyanis a korábbi tempós drágulás után júniusban 0,4 százalékkal mérséklődtek a lakásárak, ami a gyakorlatban már stagnálást jelent.

A legfrissebb adatokból azt látjuk, hogy az árak a kereslet alakulását tükrözik. Az év elején megugrott az érdeklődések száma, ami a lakásdrágulást is felgyorsította, de májushoz képest júniusban mind a kereslet mind pedig a lakásárak stagnálásba váltottak – kommentálta a friss adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) is kiadta az idei első negyedév előzetes számait, ami alapján az előző negyedévhez viszonyítva 5,1 százalékot drágultak a lakások Magyarországon. Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint ez az áremelkedési ütem a harmadik legnagyobb az EU-n belül, ahol nagyok az eltérések. Bulgáriában a vizsgált időszak alatt 7 százalékos áremelkedés ment végbe, miközben a németországi lakáspiac piac több mint 1 százalékos árcsökkenést könyvelhetett el. A német lakásárak már csaknem két éve csökkennek részben a gazdasági helyzet alakulása, részben pedig az erőteljes zöldítési és energiatakarékossági beruházási programok miatt, amelyek nagy terhet rónak az ingatlanok tulajdonosaira.

Balogh László kiemelte, hogy a hivatalos adatokból most kirajzolódó tempós év eleji lakásdrágulást már korábban látni lehetett az ingatlanközvetítő cég lakásárindexe alapján. A mutató azt is előrevetítette, hogy a múlt év végén stagnáltak az árak a magyar piacon, míg a KSH előzetes adatai még közel 2 százalékos csökkenésről árulkodtak. Az illetékeljárások után azóta beérkezett adatok alapján korrigált KSH árindexe is stagnálásra váltott.

A portál elemzése ismerteti az eladó ingatlanok aktuális árait is. A fővárosi átlagos négyzetméterárak július elején 1,05 millió forintot tettek ki. A XX. kerület a legolcsóbb 700 ezer forint alatti átlaggal, a legdrágább pedig az V. kerület, ahol már majdnem 1,7 millió forint ugyanez az érték.

A vármegyeszékhelyek közül Pécsen van a legtöbb eladásra váró lakóingatlan, amelyek 668 ezer forintos átlagos négyzetméterárral szerepelnek a piacon. A második és harmadik legnagyobb választékkal Debrecen és Szeged rendelkezik, előbbi városban jóval magasabb az ár, 833 ezer forint volt július elején, míg Csongrád-Csanád vármegye székhelyén 759 ezer forinttal számolhatnak a vásárlók. Győrben 786 ezer forint az átlag, miközben Miskolcon 438 ezer, Kecskeméten 639 ezer forint.

A spanyol labdarúgó válogatott története során negyedszer is Európa-bajnok lett, miután a berlini döntőben 2-1 arányban felülmúlta Anglia legjobbjait. Az Eb-n minden meccsét megnyerő Spanyolország megérdemelten múlta felül a sorozatban második döntőjét is elbukó angol csapatot.