Új lendületet kaphat a magyar kerékpárgyártás

Új lendületet kaphat a magyar kerékpárgyártás

Háromnegyed milliárdból hajtott végre fejlesztést az esztergomi Neuzer Kerékpár Kft. A magyar tulajdonú vállalat a gyártóterületét fejlesztette, és új csarnokot is épített.

Az ország egyik legnagyobb magyar tulajdonú kerékpárgyára, az esztergomi Neuzer Kerékpár Kft. 750 millió forintos beruházást hajtott végre, melynek keretében automatizált raktárcsarnokot építettek és új kerékgyártó gépeket állítottak üzembe. A projekt 299,7 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást nyert el a Magyar Multi Program keretében – derült ki a vállalat közleményéből.

A projekt, amellyel a cég 18 új munkahelyet hozott létre, három fejlesztési tevékenységet tartalmazott. A vállalat saját tulajdonú telkén, a Neuzer Kft. gyártóbázisának szomszédságában 1820 négyzetméteres magasraktárat építettek, a csarnok kapacitása 4560 szabványos raklapnyi. A társaság eddig mintegy 8000 négyzetméteren tárolt kerékpárokat és alkatrészeket, de a szállítási folyamatok megváltozása miatt szükségessé vált a raktárkapacitás bővítése.

Bővítették a vállalat eszközparkját is, 370 négyzetméteres gyártóterületen speciális elektromos kerékgyártó részleget alakítottak ki, három kerékfűző és két kerékcentírozó gép beállításával. A gépsor napi 800 kereket képes elkészíteni, és az elektromos kerékpárokhoz szükséges, 8 centiméter széles felnis kereket is tudják kezelni. A teljesen automata centírozógép 0,3 milliméter tűréssel dolgozik. A gyártás fejlesztésének fő célja az volt, hogy minél több alkatrészt lehessen házon belül gyártani, ezzel csökkentve a függést a külföldi, főként távol-keleti beszállítóktól.

Az új csarnok tetejére 160 darabból álló, 60 kilowattóra névleges teljesítményű napelem rendszert telepítettek. A berendezés az épület világítási, hűtési és fűtési energiaigényének 100 százalékát biztosítja.

A spanyol labdarúgó válogatott története során negyedszer is Európa-bajnok lett, miután a berlini döntőben 2-1 arányban felülmúlta Anglia legjobbjait. Az Eb-n minden meccsét megnyerő Spanyolország megérdemelten múlta felül a sorozatban második döntőjét is elbukó angol csapatot.