Szép Balázs ezüstérmet, a vegyes váltó bronzérmet szerzett a budapesti öttusa vk-n

Április utolsó hétvégéjén rendezték meg az öttusa világkupa-sorozat budapesti állomásának döntőit. Az olimpiai kvalifikáció szempontjából is fontos sorozatban több magyar versenyző is jó eredményeket ért el.

A hétvégén került sor az öttusa világkupa budapesti fordulójának döntőire. A szombaton tartott férfi és női, illetve a vasárnap rendezett vegyes váltó fináléjában is szurkolhatott magyar versenyzőknek a hazai közönség.

A nők versenyében Bauer Blanka a hatodik, Gulyás Michelle a tizedik helyen végzett. Győzött a nyolcadik helyről felfutó fehérorosz Marija Gnedcsik.

A múlt szombaton, Ankarában 11., még csak 18 éves Bauer a szerdai körvívásban 15 ellenfelét győzte le és 20-tól kapott ki, ezzel a szombati 18-as döntőt a 15-17. helyről kezdte a Ludovika Campuson kialakított versenyközpontban. A lovaspályán hibátlanul ment végig, öt másodperccel a szintidőn túl ért célba, ami 295 pontot jelentett a számára. Bónuszvívásban nem növelte pontjainak a számát, majd úszásban 2:18.19-cel kilencedik lett. A négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futásban a 14. helyről startolt és gyors lövősorozatokkal, remek tempóban haladva a hatodik helyig kapaszkodott fel. A kombinált számban 11:10.60 perccel a második legjobb eredményt érte el.

A vk-sorozat első, márciusi állomásán, Kairóban győztes, olimpiai kvótás Gulyás a körvívásban 24 győzelemmel és 11 vereséggel az élcsoportban végzett. Ezzel az eredménnyel pontszámát tekintve a negyedik-ötödik helyről kezdett szombaton. Lova a 2-es és a 7-es akadályt lehúzta, emellé jött még két másodperces időtúllépés, így a lehetséges 300-ból 284 pontot szerzett. Ezt követte a bónuszvívás, melyben a világbajnoki ezüst- és bronzérmes versenyző nem gyűjtött plusz pontokat. A 200 méteres úszást viszont 2:09.12 perccel megnyerte. A kombinált számnak másodikként vághatott neki, s bár az első lövészete nem sikerült túl jól, a többi már igen, és jó darabig úgy tűnt, biztos az éremszerzés. Csakhogy a táv második felében lelassult, felzárkóztak rá, a vége felé pedig többen elfutottak mellette, így a tizedik helyig csúszott vissza. A kombinált számban 12:17.60 perccel a 18. eredményt érte el. A célba érés után a fűre roskadt és sírva fakadt.

Sűrű a program, olimpia évében mindig összezsúfolják a világkupákat, kevés az idő a regenerálódásra – emelte ki Martinek János szövetségi kapitány Gulyás Michelle futóteljesítményére reagálva. – Blanka fiatalabb, junior versenyző, nagyon jól bírja a sorozatterhelést. Ha megtanul jobban vívni és több tapasztalatot szerez, nagyon sikeres versenyzővé válhat.

A férfiak 18-as döntőjének négy magyar résztvevője is volt. Szép Balázs remek teljesítménnyel ezüstérmet szerzett, a kombinált számban sokáig élen haladó Demeter Bence ötödik, az olimpiai kvótás Bőhm Csaba hatodik, Koleszár Mihály 11. lett.

A márciusi, kairói első vk-n hetedik Szép a 13. helyről kezdte meg a kombinált számot, de remek lövészetekkel és nagyszerű futással a második helyre zárkózott fel. A csütörtöki körvívást 16 győzelemmel és 19 vereséggel zárta, a szombati folytatásnál két veréssel ment végig a Ludovika Campuson kialakított lovaspályán, bónuszvívásban nem szerzett plusz pontot, majd úszásban 2:02.14-gyel hatodikként végzett. A kombinált számban fokozatosan zárkózott fel, az utolsó előtti körben, amikor Demeter futott az élen, három egyiptomival versenyzett az éremért, aztán a negyedik lövészetből Mohamed el-Gendi előtt egy kicsivel, elsőként jött ki a lőállásból. Végül az egyiptomi jobban bírta a hajrát, de Szép Balázs 9:48.60 perccel így is a legjobb időt érte el. Mohamed el-Gendi és Szép Balázs mögött egy másik egyiptomi öttusázó, Mohanad Saban végzett a harmadik helyen.

Az elődöntőt megelőző csütörtöki körvívásban a hazaiak közül Demeter szerepelt a legjobban, ő 23 ellenfelét győzte le és 12-től kapott ki, ezzel a döntőt a harmadik-ötödik helyen kezdhette meg. A lovaspályán hibátlanul ment végig, egy másodperc időtúllépéssel, ami a legjobb eredmény volt, a bónuszvívásban pedig három ellenfelet győzött le, ezzel plusz hat pontot szerzett. Úszásban 2:08.82 perccel 14. lett, de a négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futást így is a második helyről kezdhette meg. Ebben az első három lövészete jól sikerült, sokáig az élen haladt egyedül, de a negyedik sorozatánál bennragadt a lőállásban, így elúszott számára az érem. Nagy küzdelemben, 10:47.50 perces eredménnyel, a 14. idővel az ötödik helyen végzett, Bőhm Csabával gyakorlatilag egyszerre célba érve.

Bőhm a csütörtöki vívást 17/18-cal zárta, lovaglásban két akadálynál rontott, ehhez jött még hét másodperc időtúllépés, ami a maximális 300-ból 21 pont levonásával járt. Bónuszban egy győzelmet aratott két pontért, úszásban 1:59.61-gyel harmadik lett, a lövészetes futásban pedig, melynek rajtjánál tizedik volt, 10:02.70-nel az ötödik időt érte el, ezzel a hatodik helyig tudott előre lépni. Ő az idei első vk-n, márciusban, az ötödik helyen végzett.

Koleszár 19 asszót nyert meg és 16-ot vesztett el két nappal ezelőtt. A lovaspályán három akadályverésért és egy másodperc időtúllépésért vontak tőle pontot. Az emelt páston két asszót nyert, úszásban pedig 2:03.46-tal 10. lett. Végül az összetett számban 10:23.30-cal a tizedik eredmény volt az övé, amivel a kilencedik helyről kettőt visszacsúszott.

A vegyes váltó vasárnapi döntőjében a Guzi Blanka, Regős Gergely kettős bronzérmet szerzett. A körvívásban a hazai páros 16 győzelemmel és 12 vereséggel holtversenyben harmadik lett a 15 váltót felvonultató mezőnyben, ezzel alapozta meg jó szereplését.

A délutáni program lovaglással kezdődött a Ludovika Campuson kialakított versenyközpontban. Guzi szépen ment végig a pályán, de az utolsó akadályt lehúzta, majd Regős hiba nélkül ért be, ami összességében hét pont levonást jelentett a maximális 300-ból. A bónuszvívásban egy ellenfél legyőzésével két plusz pontot szereztek a magyarok az emelt páston, majd a 2x100 méteres úszásban 1:58.73 perccel az ötödik legjobb időt érték el, de csak két-három ponttal maradtak el az előttük végzőktől.

A kombinált számnak – melyben a váltótagoknak egyenként 3x600 métert kellett futniuk két lövészettel megszakítva – a második helyről vágtak neki a magyarok. Az élen magabiztosan haladtak a mexikóiak, mögöttük pedig a francia és a hazai duó küzdött a második helyért. Előbb Guzi és Louison Cazaly előzgette egymást, majd a harmadikként váltó Regős és Brice Loubet, a végét pedig a francia bírta jobban. A magyarok a kombinált számban 12:40.70 perccel a negyedik legjobb eredményt érték el.

Olimpiai részvételi jogot idén már csak a június 9-től 16-ig tartó csengcsoui világbajnokságon lehet közvetlenül kiharcolni, végül a női és férfi mezőnyt a kvalifikációs ranglistáról tölti majd fel a nemzetközi szövetség. Ebből a szempontból fontosak a vk-helyezések. Egy nemzetből nemenként két versenyző nevezhető a párizsi játékokra, így ha több kvóta jön össze, az adott szövetség dönt az indulókról.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a 26 játékost, akik készülhetnek a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi öt tartalékot is megnevezett.