Rekord négyzetméterárakat produkált a fővárosi újlakás-piac

Rekord négyzetméterárakat produkált a fővárosi újlakás-piac

Éves összevetésben 5 százalékot drágultak az új építésű lakások Budapesten. Az Otthon Centrum elemzése szerint kevesebb, ám összességében nagyon lakásszámú projekt rajtolt el 2024 első negyedévében.

Az idei év első negyedévére vonatkozó adatok alapján a Budapesten kínált új építésű lakások átlagos négyzetméterára 1,655 millió forint, ami 3,1 százalékkal magasabb ár az előző negyedév értékeihez képest. Éves viszonylatban azonban mindössze 5,1 százalékkal emelkedett a négyzetméterár átlag értéke, ami a jelentős számú piacra került új lakásnak és annak köszönhető, hogy a fejlesztők többsége igyekezett elkerülni vagy minimalizálni az áremelést – derült ki az Otthon Centrum legfrissebb elemzéséből.

Az ingatlanközvetítő cég márciusi újlakás-piaci felmérése alapján a fővárosban 337 új építésű lakás-beruházás van folyamatban, melyek keretében 25 ezer lakás épül. A projektek száma azonos, ám a lakások száma 5,5 százalékkal kevesebb az előző negyedévinél.

A lakások első negyedéves kínálati négyzetméterára 3,1 százalékkal magasabb a tavalyi negyedik negyedéves értéknél – ismertette a projektfelmérés adatait Kosztolánczy György. A vezérigazgató hozzátette, hogy a beruházások 27,2 százaléka, vagyis 6,8 ezer lakás hirdetése még nem kezdődött el, ami abszolút értékben és arányait tekintve is elmarad az előző negyedéves értéktől. Ez a tavalyi felmérés során tapasztaltakhoz képest változás, hiszen akkor pont ellenkező trend rajzolódott ki, azaz nőtt az elkezdett, de még nem hirdetett beruházások aránya.

2024 év első a negyedévében 22 projekt 1500 lakásának beruházása indult el, amelyből 20 projekt 1200 lakásának hirdetését kezdték el. Bár kevesebb projekt került a piacra, ám ezek lakásszáma magasabb az előző negyedévinél.

Kosztolánczy György arról számolt be, hogy változott a legdrágább kerületek sorrendje: 3,31 millió forintos árral már az I. kerületben kérik a legtöbbet a fejlesztők egy négyzetméterért, míg a II. kerület 3,15 milliós fajlagos árral ugyancsak megelőzte az V. kerületet, amely 3,081 milliós átlagos négyzetméterárral a harmadik legdrágább kerület. A Hegyvidék, vagyis a XII. kerület sincs sokkal lemaradva, 3 millió forint közeli (2,94 millió forintos) négyzetméterár jellemzi a városrészt. A budapesti kerületek többségében ugyanakkor ennél jelentősen mérsékeltebb árak jellemzők.

A budai és a belvárosi kerületek többségében valamivel 1,5 millió forint felett alakult az új építésű lakások átlagos négyzetméterára. A VIII. kerületben azonban csak 1,44, ellenben a XI. kerületben 1,68, a III. kerületben 1,7, míg a IX. kerületben 1,8, a VII. kerületben pedig 1,87 millió forint a kínálati négyzetméterár átlaga. A külső pesti kerületekben és a XXII. kerületben kicsivel 1 millió forint feletti négyzetméterárak jellemzők. A legolcsóbb kerület a XXIII. kerület, 1,08 millió forintos átlag értékkel. A külső pesti kerületek között nincs számottevő különbség, az átlagos kínálati négyzetméterár mindenütt az 1,08-1,3 millió forint közötti ársávban változik.

Továbbra is megingathatatlan Angyalföld listavezető pozíciója a projekt- és lakásszámok terén: évek óta a XIII. kerület az éllovas, ahogy most is; a 64 projekt és 8 ezer épülő és tervezett lakás kiemelkedő a kerületek között. Angyalföldnek eddigi legnagyobb kihívója a budai oldalon a XI. kerület volt, és bár az előző felmérés során projektszámban a III. kerület megelőzte, a legfrissebb adatsor szerint projektszámban (45) és lakásszámban (5600) is visszavette második helyét Kelenföld. Projektszámban a III. kerület a harmadik (38), de a lakások számában beelőzte a IX. kerület, 3 ezer épülő lakással.

Ezzel szemben a legkevesebb projekt az I., az V. és a XXI. kerületben indult el (összesen két darab), míg lakásszámban az V. kerületben és a XVI. kerületben épül a legkevesebb (mintegy 50) lakás.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a 26 játékost, akik készülhetnek a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi öt tartalékot is megnevezett.