Közel kétezer résztvevőt várnak a Kárpát-medencei Egyetemek Kupájára

Közel kétezer résztvevőt várnak a Kárpát-medencei Egyetemek Kupájára

Tizenöt sportágban versenyeznek az egyetemisták a csütörtöktől szombatig zajló 15. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján. A szombati KEK Run futóversenyre bárki benevezhet.

Tizenöt sportágban mintegy kétezer résztvevőt várnak a szervezők a csütörtöktől szombatig tartó 15. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája (KEK) eseményeire a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) területén. A többnapos rendezvény sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a rendezvényre az ELTE sportegyesülete, a BEAC és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem társszervezésében kerül sor.

Tizenöt évvel ezelőtt a BEAC különleges vállalkozásba fogott: az Erdélyi Labdarúgó Diákkupa mintájára életre hívott egy olyan sporteseményt, amelyen a Kárpát-medencei Egyetemek magyar diákjai találkozhatnak, versenyezhetnek egymással. A sorozat egyre népszerűbb lett, évről évre több különböző helyszínen is megrendezték. Míg az első alkalommal egyetlen sportágban, a labdarúgásban 110 egyetemista vett részt, tavaly már 1500-as versenyeztek a KEK-en.

Fantasztikus, hogy a kezdeményezés már 15 éve él, számunkra öröm, hogy néhány éve az NKE is bekapcsolódott az eseménybe. Házigazdaként csodálatos környezetben, az Orczy-kertben várjuk a sportolni vágyókat – nyilatkozta Deli Gergely, az NKE rektora.

Ez a csodálatos létesítmény néhány napra a Kárpát-medence sportközpontjává válik – tette hozzá Simon Gábor, a BEAC igazgatója.

Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó, a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgató-helyettese, az esemény egyik nagykövete szerint az egyetemi sport kiemelten fontos abban, hogy a felnőtt kor küszöbén álló fiatalok tovább vigyék, beépítsék életükbe a sportot. Úgy véli, hogy a sport közös nyelvet ad, kapcsolatokat épít, a KEK pedig összehozza a magyarságot. Ez az esemény jó hangulatú, fesztiválszerű sportverseny.

A vízilabda magyar sikersportág, örülünk, hogy a KEK programjába is bekerült – emelte ki az esemény másik nagykövete, Gór-Nagy Miklós világbajnok vízilabdázó, a Magyar Vízilabda Szövetség szakmai vezetője annak kapcsán, hogy a 15 sportág között az idén már a póló is szerepel a futsal, az alumni foci, a nagypályás labdarúgás, a kosárlabda, a röplabda, az asztalitenisz, a sakk, a darts, a futás, a tájfutás, az e-sport, a cheerleading, a polefitness és a tánc mellett.

A csapatsportokban már lezárult a nevezés, összesen 28 egyetem 1200 hallgatója jelentkezett. A KEK Run futóversenyre eddig ötszázan adták le nevezésüket, és a többi egyéni számban is várják még a jelentkezőket, így összességében kétezer körüli résztvevővel számolnak. A futásban a szervezők nyitnak a lakosság felé is, így az egyetemisták mellett bárki benevezhet a versenyre. Egyéniben 1,1 kilométeres, 5,5 kilométeres, 10 kilométeres és 15 kilométeres távokra lehet nevezni, a 10 és a 15 kilométer pedig párban is lehet teljesíteni.

A „Sport határok nélkül” szlogenű eseményen jótékonysági adománygyűjtésre is sor kerül: elárverezik az Ferencváros-MTK labdarúgó örökrangadó labdáját, amellyel a Fradi válogatott csatára, Varga Barnabás négy gólt szerzett, és dedikálta is. A befolyt összeget a karácsfalvai Sztojka Sándor görögkatolikus líceum kapja.

/ A borítókép forrása: Tóth Marcell / GazMag

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.