Rekordot döntött tavaly a tőkejövedelmek emelkedése

Rekordot döntött tavaly a tőkejövedelmek emelkedése

A NAV adatai szerint a tőkejövedelemmel rendelkezők száma, és a jövedelmek nagyságai is jelentősen emelkedett 2022-ben.

A Nemzeti Adó- év Vámhivatal AV 2022-es adatai alapján Magyarországon 329 ezer magánszemély vallott be tőkejövedelmet (például: osztalékból, árfolyamnyereségből, tartós befektetésből), ami csaknem 65 ezer fővel (25 százalékkal) több, mint egy évvel korábban – derült ki a GKI legfrissebb elemzéséből. Szintén növekedtek a nettó tőkejövedelmek a 2021-es évi 1900 milliárd forintról 2400 milliárd forintra (közel 23 százalékos emelkedés), vagyis egy tőkejövedelmet szerzőre, országosan átlag nettó 7,6 millió forint jutott tavaly.

Mindez azt is jelenti, hogy a nettó tőkejövedelmek erőteljesebb ütemben növekedtek, mint az infláció (+14,5 százalék).

Területi összevetésben ugyanakkor igen jelentősek a különbségen. Az nem meglepő, hogy tőkejövedelmek majdnem fele Budapesten (35 százalék) és Pest vármegyében (17 százalék) keletkezett. Nógrád vármegye egyedüliként volt 1 százalék alatti (0,7 százalék) részesedésű. A teljes tőkejövedelemből nagy arányú volt még Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron, illetve Fejér vármegye részesedése (együttesen 18 százalék). Ellenben alacsony (2 százalék alatti) volt ez az arány Vas, Tolna, Heves és Békés vármegyék esetében.

Települési szinten a tőkések legnagyobb része Budapesten valamint a megyei jogú városokban élt (48 százalék). Csaknem egyharmaduk (30 százalék) városokban, kevesebb mint negyedük (21 százalék) pedig községekben lakott. Azonban a tőkejövedelmek több mint felét (57 százalékát) Budapest és a megyei jogú városok adták. A főváros esetében a XII., a II. és a V. kerület teljesített a legjobban (1,9, 1,7 és 1,2 millió forint/lakos.).

Településtípus szerint az egy tőkésre jutó jövedelmek Budapesten voltak a legmagasabbak (10 millió forint). Ezt követik a megyei jogú városok és a városok (6,6, illetve 6,2 millió forint). A legalacsonyabb érték a községek körében volt (5,7 millió forint).

A Magyar Terméket és védjegyrendszerét beemelik a közoktatás tananyagába. A diákok esettanulmányokon, játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a hazai előállítású termékekhez kapcsolódó ismeretanyagot.

Országszerte több mint négyszáz helyszínen várja a látogatókat az ország legnagyobb kulturális eseménye. A Múzeumok Éjszakája idei kiemelt helyszínei Székesfehérvár és Esztergom, de Budapesten és sok vidéki városban is igazi programkavalkádra lehet számítani. A szervezők nem feledkeztek meg a foci Eb-ről sem.

Tesztüzemben immár az utasok számára is elérhető a MÁV integrált útvonaltervező-szolgáltatása. Az EMMA rendszerében elérhető szolgáltatások köre a vasúttársaság szerint a közeljövőben bővülni fog.

A hét közepi, Debrecenben megrendezett időfutam országos bajnokság után vasárnap Pannonhalmán került sor a férfiak és a nők országúti mezőnyversenyére. A 91,2 kilométeres távnak enyhén felhős időben, 21 fokban vágott neki a 15 fős – U23-as és felnőtt – női mezőny. A 16,8 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört ötször teljesítették a bringások, hogy aztán egy pannonhalmi kis kör után a bencés monostor előtt érjenek célba. A második nagy körben az addig egyben, nyugodt tempóban haladó mezőnyben tempóváltás történt, az elmúlt négy kiírás bajnoka, az U23-as...