Hárommilliós négyzetméterárral is találkozhatnak a fővárosi lakásvásárlók

Hárommilliós négyzetméterárral is találkozhatnak a fővárosi lakásvásárlók

Hiába a drágulás mérséklődése, immár minden budapesti kerületben 1 millió forint fölé kúszott az átlagos négyzetméterár. A legdrágább kerületekben ennek háromszorosa sem ritka.

Továbbra is nagy a különbség a legolcsóbb és legdrágább új építésű lakások fajlagos ára között, a skála Budapesten kerületenként már egymilliótól hárommillióig ível négyzetméterenként. Ugyanakkor az áremelkedés üteme a harmadik negyedévben szinte megállt, és éves viszonylatban is bőven tíz százalék alá esett.

A tavalyi extrém drágulás után lényegében megállt az új építésű ingatlanok áremelkedése a fővárosban – emelte ki Soóki-Tóth Gábor. Az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, hogy már csupán 1 százalékos emelkedést mért az ingatlanközvetítő portál az előző negyedévhez képest.

A 2023-as év harmadik negyedévében a fővárosban kínált lakások átlagos négyzetméterára 1,6 millió forint volt, azonban hosszú idő után először esett 10 százalék alá az éves áremelkedés mértéke, jelenleg 7 százalékkal kell többet fizetni egy újonnan épült ingatlanért, mint egy évvel ezelőtt. A kerületek között 1,006 millió és 3,08 millió forint közötti sávban ingadozik az átlagos kínálati négyzetméterár, ezzel pedig először lépte át az összes fővárosi kerület az egymilliós átlagos négyzetméterárat – közölte a szakértő.

A legdrágább kerületek sorrendjében nem történt érdemi változás, a rangsor megegyezik az előző negyedévivel. Továbbra is az V. kerület a legdrágább, 3,08 millió forintos átlagos négyzetméterárral, majd a II. kerület (2,91 millió) és a XII. kerület (2,8 millió) a sorrend. Még két városrész, az I. (2,42 millió) és a VI. kerület (2,23 millió) lépte át a kétmillió forintos kínálati négyzetméterárat. Ugyanakkor ezekben a kerületekben emelkedett a legkevésbé az ár az előző negyedévhez képest, sőt a három budai kerületben már minimális csökkenést mért az Otthon Centrum.

A budai és a belvárosi kerületek többségében másfél millió forint felett alakult az átlagos négyzetméterár: a XI. kerületben 1,67, a III. kerületben 1,70, IX. kerületben 1,71, a VII. kerületben pedig 1,85 millió forint a kínálati négyzetméterár átlagértéke, a belvárosban egyedül a VIII. kerületben kérnek másfél milliónál kevesebbet (1,45 milliót). A külső pesti kerületekben és a XXII. kerületben kicsivel egymillió forint feletti négyzetméterárak a jellemzőek. A legolcsóbb a XXI. kerület, átlagosan 1,006 millió forinttal, de a külső pesti kerületek között nincs számottevő különbség, és az átlagos kínálati négyzetméterár szinte mindenhol 1,05-1,2 millió forint között változik.

A portál szeptemberi elemzése alapján Budapesten 345 új lakás beruházás van folyamatban, ezekben 27,3 ezer lakás épül, ami nagyságrendileg megfelel az előző negyedév számainak: a projektek és lakások száma 2,2 százalékkal nőtt az előző negyedévhez viszonyítva.

A folyamatban lévő beruházások új lakásállományának 31,8 százaléka, összesen 8,7 ezer lakás egyelőre nem érhetők el, még meg sem hirdették őket, ami arányaiban 1,5 százalékkal, nominálisan pedig 600 lakással jelent többet az előző negyedévinél. Az idei évben trendszerűen nőtt az elindított, ám egyelőre meg nem hirdetett projektek száma, vagyis a fejlesztők elkezdik a kivitelezést, de kivárnak az értékesítéssel – fejtette ki Soóki-Tóth Gábor.

A jelenlegi negyedévben 31 projekt 1450 lakásának kivitelezése indult el Budapesten, amelyből 26 beruházás 777 lakásának hirdetését kezdték el, ez szintén több az előző negyedévinél. A legtöbb projekt és lakás továbbra is a XIII. kerületben épül, az angyalföldi 64 projekt és 8,7 ezer épülő és tervezett lakás kiemelkedő a kerületek között, és nem mellesleg több, mint az előző negyedévben. A budai oldalon a XI. kerület 45 projekttel jelenleg is éllovas, Kelenföldtől csak kicsivel szakad le a III. kerület 40 projekttel. A legkevesebb beruházás, összesen kettő az V. kerületben van folyamatban, míg lakásszámban az V. kerület mellett az I. és a XVI. kerületben épül a legkevesebb otthon, kevesebb mint 50 darab.

Várhatón év végére készül el az osztrák főváros egyik legfontosabb kerékpáros útvonala, a holland mintára újjáépítendő út még ausztriai léptékben is minőségi ugrást jelent majd. A bécsi főpályaudvart a belvárossal összekötő kerékpárutat, az Argentinierstraßét évente több mint egymillióan használják.

A fővárosban a Fiat 500-as, Budapesten kívül pedig a Peugeot 3008-as és 308-as modellek voltak a legnépszerűbben a Wigo autómegosztó szolgáltatás felhasználói körében 2023-ban.