Ingatlanpiaci pezsgést hozhat jövőre a CSOK Plusz

Ingatlanpiaci pezsgést hozhat jövőre a CSOK Plusz

A frissen bejelentett új lakástámogatási program alapvetően a Babaváró logikáját követi. A fővárosban az új támogatási programra jogosultaknak alternatívát jelentő eladó házak és lakások átlagos négyzetméterára 729 ezer és 946 ezer forint volt.

Megjelentek az új lakástámogatási program, a CSOK Plusz legfontosabb paraméterei, amely alapvetően a Babaváró támogatás logikáját követi, és a gyermeket vállaló családoknak valódi segítséget adhat mind az első lakás megvásárlásához, mind a család bővülése miatt nagyobb lakásba történő költözéshez a maximális értékhatáron belül – derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös elemzéséből, amelyből kiderül, hogy a jelenleg érvényben lévő, nagyvárosi CSOK-ra jogosultaknak érdemes lesz sietniük az év végén kifutó támogatások miatt.

Alapvető különbség a mostani támogatási rendszerhez képest, hogy feltétel nélküli vissza nem térítendő támogatás nincs a CSOK Pluszban, ugyanakkor a tőkeelengedésnek köszönhetően két gyermek vállalása esetén legalább háromszorosára, három gyermek esetén pedig duplájára nő a jelenlegi támogatás összege. Emellett a mostani információk szerint nem tesz különbséget az új és használt lakóingatlanok között a program. Első lakás esetén maximum 80 milliós, nagyobba költözés esetén pedig legfeljebb 150 milliós lakóingatlanhoz lehet igényelni a CSOK Plusz keretében elérhető gyerekszámtól függően 15, 30 és 50 millió forintos kedvezményes hitelt. A kölcsön tőkerésze pedig a bevállalt második gyermek megszületése és minden további gyermek után 10-10 millió forinttal mérséklődik. Ez alapvetően a babavárós forgatókönyv, amelynél a kedvezményes hitel összege akkor csökken, ha világra jöttek a vállalt gyermekek – fejtette ki Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Felpezsdülhet az ingatlanpiac, de nem lesz brutális drágulás

Az elemző hozzátette, hogy két ok miatt sem kell rövid távon komolyabb drágulással számolni az ingatlanpiacon a CSOK Plusz miatt. Egyrészt a lakáspiacról az elmúlt másfél évben a vevők 40 százaléka eltűnt a magas hitelkamatok miatt, aminek következtében az árak csökkenésnek indultak. A csokos vásárlók pedig eddig is kevesebben voltak, mint a lakástámogatás nélküli vevők, ráadásul a jövőre hatályba lépő CSOK Plusz már csak a gyermeket vállaló családok számára lesz elérhető. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a CSOK Plusz alapesetben egy visszafizetendő kedvezményes hitel, amit az eladók sokkal kevésbé tudnak beárazni mint egy vissza nem térítendő támogatást.

A szakértő szerint bár a CSOK Plusz árnövelő hatása korlátozott, de a lakáspiaci forgalmat közvetlenül és közvetve is élénkítheti.

Az összes magyarországi eladó lakás és ház kínálata több mint 154 ezer hirdetést tesz ki az ingatlan.com-on, melynek 91 százaléka megfelel a továbbköltözés esetén meghúzott maximum 150 millió forintos értékhatárnak. A CSOK Pluszra jogosult, gyermekvállalást tervező házaspárok várhatóan a maximum 300 négyzetméteres családi házak, valamint a legfeljebb 150 négyzetméteres lakások közül válogathatnak majd. Budapesten a szóban forgó házak esetében október közepén 729 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, a lakásoknál pedig 946 ezer forintot tett ki. A különböző fővárosi kerületek között viszont jelentős különbségek lehetnek.

A vármegyeszékhelyeken a családi házaknál az átlagos négyzetméterár 530 ezer forint, a lakások esetében pedig 617 ezer forint. A legdrágább nagyvárosok közé tartozik Győr, Debrecen, Veszprém és Székesfehérvár, ahol 590-769 ezer forintnál tartanak az átlagos négyzetméterárak. Ezzel szemben a legolcsóbban Békéscsabán, Kaposváron, Miskolcon, Salgótarjánban, Szekszárdon és Szolnokon kínálják a szóban forgó ingatlanokat, mégpedig 223-486 ezer forintos átlagos négyzetméteráron.

Sietnie kell annak, aki idén igényelne CSOK-ot

A money.hu vezetője, Korponai Levente kiemelte, hogy a CSOK Pluszhoz rendelt, gyerekszám függvényében maximum 15, 30 és 50 millió forintos kedvezményes, 25 éves futamidejű lakáshitel törlesztőrészlete havi 71-237 ezer forint lehet. Ez a jelenlegi kamatkörnyezetben legalább havi 35-115 ezer forintos megtakarítást jelent az ugyanilyen összegű piaci lakáshitelek törlesztőjéhez képest. Ráadásul amennyiben az új támogatás mellett a Babavárót is igénybe veszi a gyermeket tervező házaspár, akkor nagymértékben javul a mozgástere az otthonválasztásban akár saját pénz nélkül is, hiszen a Babaváró hitelt önerőként is használhatja a vásárláskor.

Korponai Levente úgy véli, hogy a még idén érvényben lévő jelenlegi CSOK-ra jogosultakat sürgeti az idő, amennyiben szeretnék kihasználni a vissza nem térítendő támogatást és a meglévő gyerekekre igényelhető kedvezményes hitelt, hiszen erre csak az év végéig beadott igénylések esetén számíthatnak. A szakértők azt is elmondták, egyelőre csak a CSOK Plusz sarokparamétereit ismertette a kormány, maradt bőven fontos nyitott kérdés, például az illetékmentesség további sorsa is ilyen, sok függ majd a novemberben megjelenő részletszabályoktól.

Balogh László hozzáfűzte, hogy a CSOK Plusz a lakásvásárlás mellett lehetőséget ad majd a vásárlással egybekötött felújításra is. A lakástámogatási rendszer jövőre várhatóan kiegészül egy új, meglévő lakások energetikai korszerűsítését célzó otthonfelújítási programmal is, ám erről konkrétumokat még nem lehet tudni.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.