Nemzetközi szakácskönyvet dobott piacra a Pécsi Tudományegyetem

Nemzetközi szakácskönyvet dobott piacra a Pécsi Tudományegyetem

A 2019-es hasonló könyv nagy sikere után idén újabb receptgyűjteményt adott ki az egyetem. Mivel több mint 130 országból érkeznek hallgatók a pécsi felsőoktatásba, így volt miből válogatni.

Újabb nemzetközi szakácskönyvet jelentetett meg a Pécsi Tudományegyetem. A PTE külföldi hallgatóinak receptjeiből összeállított kiadvány főként a levesekre, salátákra és a desszertekre fókuszál. A kiadvány célja megismerni a több mint 130 országból Pécsre érkező tanulók hazájának gasztro-kultúráját, ízlésvilágát, különleges ételeit.

A Pécsi Tudományegyetem egyik globális értelemben vett egyedi produktuma az „50 étel a nagyvilágból” című szakácskönyv, amely 2019-ben jelent meg az egyetem hallgatóinak aktív közreműködésével. A nagy sikerre való tekintettel, és a számos pozitív visszajelzés alapján egyértelművé vált az intézmény számára, hogy nem maradhat el a folytatás. Így újabb 50 receptet gyűjtöttek össze a kötet szerkesztői, miután a PTE-n tanuló csaknem 5000 külföldi és 17000 magyar hallgató között ismét receptversenyt hirdettek meg, és ebből válogatták ki a legjobbakat.

Akár szimbolikusnak is tekinthető, hogy a második „egyetemi szakácskönyv” a Centenárium évében jelenik meg: éppen 100 évvel ezelőttre datáljuk a modern felsőoktatás kezdetét Pécsett. Hazánk minden bizonnyal egyik legsokszínűbb és legnemzetközibb egyeteme méltán büszke arra az interkulturális közegre, amely valójában évszázadok óta körülöleli az itt tanulókat, kutatókat, az itt élő városlakókat – emelte ki a kiadvány kapcsán Miseta Attila, az egyetem rektora.

A könyv kereskedelmi forgalomban is kapható, a Líra bolthálózatán keresztül lehet megvásárolni.

Majdnem négy éves, felújítás miatti szünet után, december 6-án újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt Bécs helytörténeti múzeuma, a Wien Museum. Az inklúzió és akadálymentesség jegyében újragondolt és felújított kiállítóhely állandó tárlatát ingyen nézhetik meg az érdeklődők.

A Budapesti Közművek keretében működő FKF Köztisztasági Divízió december elején további összesen 150 darab utcai hulladékgyűjtőt helyezett ki a főváros 23 kerületében. A kukák az ünnepek után is az érintett közterületeken maradnak.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.