Nemzetközi szakácskönyvet dobott piacra a Pécsi Tudományegyetem

Nemzetközi szakácskönyvet dobott piacra a Pécsi Tudományegyetem

A 2019-es hasonló könyv nagy sikere után idén újabb receptgyűjteményt adott ki az egyetem. Mivel több mint 130 országból érkeznek hallgatók a pécsi felsőoktatásba, így volt miből válogatni.

Újabb nemzetközi szakácskönyvet jelentetett meg a Pécsi Tudományegyetem. A PTE külföldi hallgatóinak receptjeiből összeállított kiadvány főként a levesekre, salátákra és a desszertekre fókuszál. A kiadvány célja megismerni a több mint 130 országból Pécsre érkező tanulók hazájának gasztro-kultúráját, ízlésvilágát, különleges ételeit.

A Pécsi Tudományegyetem egyik globális értelemben vett egyedi produktuma az „50 étel a nagyvilágból” című szakácskönyv, amely 2019-ben jelent meg az egyetem hallgatóinak aktív közreműködésével. A nagy sikerre való tekintettel, és a számos pozitív visszajelzés alapján egyértelművé vált az intézmény számára, hogy nem maradhat el a folytatás. Így újabb 50 receptet gyűjtöttek össze a kötet szerkesztői, miután a PTE-n tanuló csaknem 5000 külföldi és 17000 magyar hallgató között ismét receptversenyt hirdettek meg, és ebből válogatták ki a legjobbakat.

Akár szimbolikusnak is tekinthető, hogy a második „egyetemi szakácskönyv” a Centenárium évében jelenik meg: éppen 100 évvel ezelőttre datáljuk a modern felsőoktatás kezdetét Pécsett. Hazánk minden bizonnyal egyik legsokszínűbb és legnemzetközibb egyeteme méltán büszke arra az interkulturális közegre, amely valójában évszázadok óta körülöleli az itt tanulókat, kutatókat, az itt élő városlakókat – emelte ki a kiadvány kapcsán Miseta Attila, az egyetem rektora.

A könyv kereskedelmi forgalomban is kapható, a Líra bolthálózatán keresztül lehet megvásárolni.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.