Solton egy pohár bor mellett meg lehet váltani a világot

Solton egy pohár bor mellett meg lehet váltani a világot

Alföldi hegyvidék, Duna-part, kedves emberek, kultúra és nemes borok. Szép élményekkel gazdagodtunk a Solti Szüreti Fesztiválon, ahol betekinthettünk a borlovagavatási ceremóniába, közösen bográcsoztunk és egy fergeteges utcabálon is részt vehettünk.

Csodálatos kora őszi napot tölthettünk el Solton, ugyanis a szervezőktől meghívást kaptunk a szeptember 16-án megrendezett Solti Szüreti Fesztiválra. A Magyar Újságírók Országos Szövetségének küldöttségével megérkezésünkkor egyből bele is csöppentünk a solti vendégszeretetbe. A Kadarka utcai pincesoron finom reggeli várt minket, a birkatúró és a paprikás tepertő kifejezetten nagy sikert aratott a csapat körében.

A fesztiválnak otthont adó Solti Szőlőhegy az Alföld legmagasabb pontja. Solton 600 borospince található, amelyeknek kb. a fele van most használatban, erről id. Kerti István nagymester mesélt nekünk egy pohár bor mellett az éppen 20 éves jubileumát ünneplő Gróf Vécsey Károly Borlovagrend képviseletében, amelynek a mostani avatással immáron 32 tagja lett. Egy az országban egyedülálló helyrajzi fogalommal, a közös kopárság nevével is megismerkedtünk, amely azt jelenti, hogy a pincéket körülvevő területet mindenki közösen használhatja. A hagyományőrző szüreti felvonulás és a borlovagrend avatási ceremónia egy igazi népünnepély a térség életében, amely idén is sok érdeklődőt vonzott. A fesztiválra Erdélyből és a testvértelepülésekről is érkeztek, fellépőként és látogatóként egyaránt.

Az ebéd is közösségi összefogásból készült, a bográcsból mindenki kedvére merhetett magának. Az évek során a helyiek már kitapasztalták, hogy ki, melyik menü elkészítésében a legtehetségesebb, így mindegyik fogásnak megvolt a gazdája. A birkapörköltet, ami egy jellegzetes helyi étel, már reggel 6-kor feltették főni, hogy kész legyen délre, de halászlé és pacal is került a terítékre.

Solti Szüreti Fesztivál
Fotó: Huber Ágnes

Utunk során ellátogattunk a Vécsey Könyvtárba is, ahol Farkas Beáta igazgató és Huber Ágnes könyvtáros fogadott bennünket. A klasszicista stílusban épült könyvtár névadója gróf Vécsey Károly aradi vértanú, aki a gyermekéveit töltötte a kúriában. A díszterembe nyíló 200 éves ajtó még mindig úgy áll, mintha tegnap rohangáltak volna ott a Vécsey testvérek. Az épületet mára szépen felújították és a hozzá tartozó park is visszanyerte méltó pompáját. A könyvtárban pezsgő az olvasói élet, évente több mint 100 programot tartanak és rendszeresen szerveznek író-olvasó találkozókat is.

A könyvtárban találkoztunk Németh István polgármesterrel, akitől szintén sok érdekességet megtudhattunk a 6400-es lélekszámú Soltról. Az aktuális fejlesztések közül kiemelte, hogy 855 millió forintból új művelődési házat építenek. Élénk a kerékpáros turizmus, a német, holland és francia turisták előszeretettel tekernek Solt felé. Van hajóállomásuk, lehet motorcsónakozni, kajakozni és a lovasprogramok is vonzóak a városban. A településen jelenleg 6 panzió jellegű szálláshely és 4 étterem található.

Egy pohár bor mellett meg lehet váltani a világot – fogalmazott a polgármester, utalva ezzel arra, hogy a közösségi események mennyire összehozzák az embereket a városban.

Az egykori Vécsey pincébe, a Báslána Borászatba is eljutottunk, amelyet ifj. Nyéki József alapított. Házigazdánk Laki András társtulajdonos volt, aki egy rendkívül sokrétű szakember, borász, növényorvos és szakmérnök, és fantasztikus borkóstolóval készült nekünk. A több mint 200 éves hagyománnyal rendelkező borászat jelenleg 4,5 hektáron foglalkozik szőlőtermesztéssel. Volt szerencsénk a borospincében is körülnézni, a macskás tematikájú borcímkéik kifejezetten egyediek, a rozés palackokról Safranek és Franciska integet ránk. Azt tapaszalják, hogy a fesztiválokon most a kövidinka fogyott a legjobban. A páratlan szépségű udvarban esküvőt is tartottak már és kertmozit is rendeztek.

Krammer Zoltán, a Solti Szőlőhegyért Egyesület elnöke és a Krammer Pince tulajdonosa is köszöntötte a vendégeket és egy helyi kötődésű magyar rekord történetébe is beavatott minket. Az idén ötödik alkalommal megrendezett Pincepörkölt Fesztiválnak is nagy hagyománya van a településen, és tavaly sikerült rekordot dönteniük, amihez nem kevesebb mint 450 kilogramm alapanyagot használtak fel.

Megnézhettük a Solti Pálinkaházat is, Bács-Kiskun megye legrégebben, egész pontosan 1880 óta működő szeszfőzdéjét, ahol Kovács János tulajdonos vezetett körbe bennünket. Elmesélte, hogy 10 évesen főzte meg az első pálinkáját, és már akkor beleszeretett ebbe a hivatásba. Közel 20 éves multis felsővezetői karrierjét hátrahagyva tért vissza a pálinkafőzéshez, hogy továbbvigye édesapja örökségét. Pálinkáit a legjobb fővárosi hotelekben, például a Marriottban szolgálják fel. Külföldre 25 országba exportálnak, többek között a Seychelle-szigetekre és Thaiföldre is eljutnak a solti pálinkák. Szeretnek fesztiválokra, rendezvényekre is járni, általában akkora az érdeklődés, hogy a hajnali takarítással egy időben távoznak, de olyan is volt már, hogy feleségével együtt 2 óra alatt kellett 1200 pohár italt kitölteniük egyforma poharakba. Hobbiból cukormentes lekvárokat is készítenek, a birsalma lekvárjuk különösen finom.

Solti Szüreti Fesztivál
Fotó: Huber Ágnes

A nap egyik legizgalmasabb programja volt a 100 solti fiatal hagyományőrző szüreti tánca, amelyet a művelődési ház előtt mutattak be együtt, majd lovaskocsikkal továbbmentek és a város 6 különböző helyszínén folytatták a táncot. A hagyományt Lencsésné Pannika önkormányzati képviselő élesztette újjá. Bár Solton nincs középiskola, a fiatal közösséget mégis remekül összekovácsolta a közös felkészülés, nagyon élvezték a néptáncot, és olyan jó hangulat volt, hogy a közönség soraiból is sokan táncra perdültek. Délután elindult a szüreti menet, amely estére fergeteges utcabállá alakult.

A fővárostól alig több mint egy órányi, Kalocsától pedig mindössze 30 perces távolságra lévő Solt friss hegyi levegőjével, lenyűgöző Duna-partjával és kiváló boraival tartalmas kikapcsolódást kínál, sőt még a Magyar Zarándokútnak is állomása.

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.