A lakásokhoz képest is nagyot ugrottak a garázsárak

A lakásokhoz képest is nagyot ugrottak a garázsárak

Jelentős kínálatbővülés történt a garázsok hazai piacán, azonban ez nem látszik meg az árakon. Sőt, országos átlagban nagyjából 10 százalékos drágulás volt megfigyelhető az elmúlt évben.

A magyarországi garázspiac sokkal élénkebb volt az elmúlt egy évben, mint a lakóingatlanoké. Az eladó parkolóhelyek átlagos ára dinamikusan növekedett annak ellenére is, hogy a kínálat jelentősen bővült. Jelenleg több mint 1700 garázst kínálnak eladásra országszerte, ami több mint duplája az egy évvel ezelőtti kínálatnak. Ezzel egyidejűleg a kiadó garázsok bérleti díja lényegében stagnál – derült ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely bemutatja a legnagyobb kínálattal rendelkező nagyvárosok garázsárait is.

Számos tényező határozta meg a garázsok piacát az utóbbi időszakban. A kínálatbővülésben nagy szerepet játszik, hogy a korábban befektetési céllal vásárolt garázsoktól sokan megváltak a magas hozamot kínáló állampapírok megjelenése után. Bár a szélesebb kínálat általában árcsökkenést vagy stagnálást eredményez, az eladó garázsok viszont 10 százalékkal felértékelődtek a hazai nagyvárosokban. Ehhez a parkolási díjak emelkedése mellett hozzájárult az is, hogy Budapest mellett több nagyvárosban is szűkösek a parkolási lehetőségek. A garázsdrágulásban szerepet kapott az is, hogy jelentősen nőtt az autók ára és értéke, ezért egyre több tulajdonos próbálja meg biztonságban tudni a gépkocsiját – ismertette a garázspiaci tendenciákat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzáfűzte, hogy hsszabb távion az elektromos autók térnyerése további felértékelődést okozhat a garázspiacon. Ugyanis az olyan a villanyautó-tulajdonosok, akik nem vagy nehezen tudják megoldani az autó töltését, azoknak alternatíva lehet egy elektromos hálózatra kötött garázs, ahol a nyilvános áramtöltő-állomásokhoz képest olcsóbban tankolhat áramot.

Az ingatlanközvetítő-portál adatai alapján idén szeptemberben a fővárosi garázsok átlagára idén 7,2 millió forint volt, szemben az egy évvel korábbi 6,5 millióval, valamint két évvel ezelőtti 5,2 millióval.

Ez azt jelenti, hogy éves szinten 11, kétéves távlatban pedig több mint 39 százalékos drágulás ment végbe. Ez számottevő drágulásnak mondható annak fényében, hogy a kínálat 2021 és 2022 szeptembere között lényegében stagnált, az elmúlt tizenkét hónapban viszont több mint a duplájára nőtt.

Budapesten messze a legdrágább az I. kerület, ahol az eladó garázsok átlagára meghaladta a 30 millió forintot. További négy olyan városrész van, ahol 10 millió forint feletti áron kínálják a garázsokat, a II., VI., a VII. és a XII. kerületekben ugyanis 11,9-15 millió forint az átlagár. A legolcsóbb garázsokat a X., XV. és XVIII. kerületben kínálják eladásra, itt 4,5-5 millió forint az átlagos ár. A fővárosi garázsok bérleti díja ugyanakkor éves szinten nem változott, 25 ezer forinton stagnált a havi díj. Balogh László azt is elmondta, hogy az árak között nagy a szórás mind a fővárosban, mind a vármegyeszékhelyeken. A lakóparki garázsok például rendszerint drágábban kerülnek a piacra.

A fővároson kívüli piacon jelentősebb garázskínálattal rendelkező vármegyeszékhelyek közül Szegeden 8,5 millió forintos áron várnak gazdára, ami ugyan alig haladja meg az egy évvel korábbi 8,4 millió forintot, ám a kínálat közben megháromszorozódott, ennek fényében már meglepőnek mondható a drágulás.

Hasonló folyamat játszódott le Székesfehérváron, ahol a mostani 6,7 millió forintos átlagos garázsár megegyezik a tavaly szeptemberi összeggel, ám a kínálat itt több mint a négyszeresére nőtt. Győrben a 7,9 millió forintos átlagár 22 százalékos éves drágulást jelent, a Debrecenben 7,7 millió forint 10 százalékos áremelkedést takar. Akadnak azonban olyan vármegyeszékhelyek, ahol a kínálatbővülés árcsökkenést eredményezett Nyíregyházán 8,5 millióról 7,5 millióra, Miskolcon 6,4 millióról 6 millióra, Pécsen pedig 7 millióról 6 millióra mérséklődött az eladó garázsok átlagos ára. A szóban forgó vármegyeszékhelyeken a kiadó garázsok bérleti díja 25-30 ezer forint között mozog, az egy évvel ezelőtti 22-29 ezer forinthoz képest.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.