Döcögősre váltottak a hazai lakáseladások

Döcögősre váltottak a hazai lakáseladások

A korábbi hónapokhoz képest mérsékeltebben bővült a kínálat az eladó használt lakások és házak piacán augusztusban. Éves összevetésben 29 százalékkal több eladó lakóingatlanból válogathatnak a vevők.

Az eladó lakóingatlanoknál a korábbi hónapokban látható lendületes kínálatbővülés lelassult. A kereslet pedig továbbra is visszafogott, azonban van, ahol már megjelentek a csokos vásárlók – derült ki az ingatlan.com legújabb kereslet-kínálati összesítésében, amely saját adatai alapján értékelte az augusztusi piaci folyamatokat.

A portál adatai alapján az eladó használt lakások és házak piacán több mint 28 ezer új hirdetés jelent meg augusztusban, ez 16 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi hirdetésfeladásokhoz viszonyítva. A teljes kínálatban több mint 150 ezer eladó használt lakás szerepelt, ami éves szinten 29 százalékos növekedésnek felel meg. Ez visszafogottabb bővülést jelent a korábbi hónapokhoz képest, amikor 40 százalékos éves bővülést volt látható a piacon.

A lassulás mögött két ok figyelhető meg. Egyrészt már tavaly ilyenkor is jelentősen több eladó ingatlanból válogathattak a vevők, mint 2021 augusztusában, ezért az idei kínálatbővülés folyamatosan lassuló tendenciát mutat. Másrészt pedig ebben a helyzetben már csak az eladásban eltökélt tulajdonosok és közvetítők hirdetik meg az ingatlanokat, ami közvetve segíti az adásvételek létrejöttét – értékelte a helyzetet Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzáfűzte, hogy az eladó és kiadó ingatlanhirdetések kínálata közel hároméves rekordot döntött meg az év nyolcadik hónapjában, hiszen legutóbb 2020 szeptemberében szerepelt több mint 224 ezer hirdetés az oldal kínálatában.

Az ingatlanszakértő szerint augusztusban az eladó használt lakásokra 232 ezer érdeklődés érkezett augusztusban, ami lényegében stagnálást jelent. Összességében az látszik, hogy az óvatosság, bizonytalanság, valamint a magas lakáshitelkamatok miatt a kereslet még nem tudja felszívni a piacról a kínálatot. Ennek köszönhető leginkább az is, hogy az árak lényegében változatlanok – hangsúlyozta Balogh László.

A szakértő kiemelte azt is, hogy a kereslet a legnagyobb mértékben továbbra is a községekben csökkent 16 százalékkal, ami nagyrészt a falusi csok bővítése miatti kivárásnak köszönhető. A kisebb városokban 6 százalékkal kevesebb érdeklődés érkezett az eladó lakásokra és házakra, a vármegyeszékhelyeken pedig 3 százalékos a csökkenés, ami jelen piaci környezetben inkább stagnálásnak felel meg. Budapest azonban kivételt jelent, mivel az eladó fővárosi lakóingatlanok iránti érdeklődések száma 3 százalékkal bővült.

Az ingatlanportál elemzői úgy gondolják, hogy egyelőre még korai lenne jelentős élénkülésről beszélni a budapesti piacon. Az érdeklődések növekedése leginkább azoknak a piacra visszatérő csokos vevőknek köszönhető, akik nem szeretnének lemaradni a 2023-ban még elérhető lakástámogatásokról. Ugyanakkor a gyors felpattanás még nem valószínű a fővárosban, emiatt az árak emelkedésére sem érdemes számítani.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.