Hivatalos ügyek intézésében nyújtanak segítséget önkéntesek Bécsben

Hivatalos ügyek intézésében nyújtanak segítséget önkéntesek Bécsben

Bár Ausztria fővárosában számos szociális támogatással segítik a hátrányos helyzetűeket, ám vannak, akik egyedül nem tudnak eligazodni a támogatások rengetegében. Őket segítik egy különleges egyesület önkéntesei.

Hivatalos ügyeket szinte senki sem szeret intézni. Ez nemcsak Magyarországon van így, hanem mindenhol. Azonban vannak olyanok, akik önállóan nem tudnak eligazodni a szociális támogatások, kérelmek, nyomtatványok labirintusában. Az ő felkarolásukra jött létre 2016-ban a Bécsben a Stadtmenschen egyesület, amelynek nyolcvan önkéntese évente csaknem hatszáz embert kalauzol végig a hivatalok útvesztőin – és néha életük nehezebb szakaszain is.

Az önkéntesek egy akkreditált képzést követően kezdhetik meg a segítő munkát, ami lehet úgynevezett fogadóóra tartása, mobil támogatás vagy speciális önkéntesség.

A fogadóórán segítenek eligazodni a bőséges bécsi szociális kínálatban. Az önkéntesek – az ügyféllel közösen – kitalálják, milyen segítség lenne a legjobb, azt hol kaphatja meg és szükség estén segítenek időpontot foglalni, telefonálni vagy éppen a kérelmet előkészíteni. A mobil támogatás keretében pedig akár el is kísérik az ügyfelet a hivatalba, ahol segítenek az ügyintézésben – vagy csak egyszerűen a jelenlétükkel támogatják. Aki igényli, azzal átbeszélik, hogy mire jutottak a hivatalban és melyek a következő lépések.

A Stadtmenschen speciális önkéntesei – az úgynevezett buddy-k – azokat támogatják az önálló mindennapokban, akik a Fonds Soziales Wien gondozási ellátásából kerültek ki. Egy buddy mindig ugyanazzal a személlyel dolgozik együtt, akihez kijár az otthonába. A találkozó során átbeszélik a napi ügyeket, elolvassák és értelmezik a hivatalos leveleket, közösen felhívják a hivatalokat vagy elmennek a bankba, orvoshoz – éppen amiben az ügyfél segítségre, támogatásra szorul. Az egyértelmű célkitűzés az, hogy a korábbi gondozottakat megerősítsék az önállóságukban, hogy ezáltal hosszú távon is megőrizhessék azt.

Bő egy hónappal a kulcscsonttörés és a műtét után újra a legmagasabb szinten versenyzett a legismertebb magyar női kerékpáros. Vas Kata Blanka a belgiumi cyclocross versenyen elért hetedik hellyel tért vissza, és elmondása szerint már nem fáj semmije a sérülés miatt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe gyenge hetet produkált. A pesti börze vezető részvényei mind mínuszban zárták a kereskedést.