Erdősítő robotokat is bevethetnek a klímaváltozás elleni közdelemben

Erdősítő robotokat is bevethetnek a klímaváltozás elleni közdelemben

Az ABB Robotics és a Junglekeepers nonprofit szervezet közös projektje az erdőirtás visszafordítását tűzte ki zászlajára. A legújabb technológiákat is bevetik a cél érdekében.

Az aszályokat, és a napjainkban is tapasztalható, korábbiaknál erősebb hőhullámokat a szakemberek éghajlatváltozás következményeként nevezik meg. Az amazóniai esőerdőket pusztító emberi tevékenység, például a fakitermelés és a mezőgazdasági hasznosítást célzó égetés pedig egyértelműen hozzájárul a klímaváltozás pusztító hatásaihoz. Becslések szerint 1985 óta több mint 870 000 négyzetkilométert irtottak ki Amazónia esőerdeiből; ez nagyobb, mint Franciaország, az Egyesült Királyság és Belgium területe együttvéve. Mivel már több tízmilliárd fát kivágtak, a régió gyorsan melegszik.

Amazónia veszélyben van. Megmentéséhez a technológia, a tudomány és a lokális tudás együttműködésére van szükség. Ellenkező esetben elkésünk. Az esőerdő megmenthető, de össze kell fognunk mindezeket a tényezőket, hogy változást érjünk el. Nagyon fontos a csúcstechnológia és a természetvédelem összekapcsolása. Sok technológia van, amivel megóvhatjuk az erdőt, ez a robot pedig rengeteget segíthet az újraerdősítés felgyorsításában, azonban nagyon szelektívnek kell lennünk. Olyan területeken kell alkalmaznunk, ahol nagymértékű volt az erdőirtás, hogy gyorsítsuk az újraültetés folyamatát – nyilatkozta Dennis del Castillo Torres, a perui Amazónia Kutatóintézet erdőgazdálkodás-kutatási igazgatója.

A lerombolt területek újraerdősítésének gyorsabbá, hatékonyabbá és méretezhetővé tételében fontos szerepet játszhat a robotika és a felhő technológia is. Ezt demonstrálja az ABB Robotics és a Junglekeepers amerikai nonprofit szervezet közös kísérleti projektje. A Junglekeepers több mint 22 000 hektárnyi amazóniai esőerdő védelmét és az erdőirtás visszafordítását célozza meg. A projekt keretében egy dzsungelben található laboratóriumban az ABB YuMi kobotjával automatizálták az ültetési feladatokat, ezzel is felggyorsítva a folyamatot, hogy a Junglekeepers önkéntesei értékes idejüket és erőforrásaikat nagyobb hatással bíró feladatokra összpontosíthassák.

A technológiának köszönhetően az ABB szakértői a dzsungeltől 12000 kilométerre fekvő svédországi Västeråsban szimulálják, pontosítják és feltöltik a YuMi dzsungelben végzett feladataihoz szükséges programot, ezzel működtetve a világ legtávolabbról vezérelt robotját.

Az ABB és a Junglekeepers együttműködése megmutatja, miként játszhat a robotika és a Cloud technológia központi szerepet az erdőirtás elleni küzdelemben, mely a klímaváltozás egyik fő okozója. A világ legtávolabbról vezérelt robotjával végzett kísérleti programunk segíti a rendkívül monoton feladatok automatizálását, ezáltal az erdőőrök fontosabb feladatokat végezhetnek az esőerdőben; így segítjük őket megóvni a vidéket, ahol élnek – árulta el a projekt kapcsán Sami Atiya, az ABB Robotics and Discrete Automation elnöke.

A perui Amazonas-esőerdő egy eldugott térségében található dzsungellaboratóriumban egy YuMi kobotot telepítettek a magültetési folyamat alapvető feladatainak automatizálására; ez rendszerint egy teljes mértékben manuálisan végzett tevékenység. A kobot lyukat ás a talajba, beleejti a magot, a tetejére tömöríti a talajt, végül megjelöli egy színkódolt címkével. A YuMi segítségével a Junglekeepers naponta két futballpályányi területet képes újraerdősíteni az ezt igénylő övezetekben.

A feladat automatizálásának köszönhetően az önkéntesek értékes idejüket és erőforrásaikat nagyobb hatással bíró feladatokra fordíthatják, például a területen járőrözve elriaszthatják az illegális fakitermelőket, oktathatják a helyieket az esőerdők megőrzéséről, és kifejlett facsemetéket ültethetnek.

Mivel nehéz olyan embert találni, aki hajlandó egy messzi dzsungelben élni és dolgozni, egy teljesen távvezérelt és autonóm kobot telepítése erre a problémára is megoldást kínál. Telepítését követően a YuMi képes önállóan ellátni feladatait, hibaelhárításra csupán esetileg van szükség.

Mára az amazóniai esőerdő teljes területének 20 százaléka eltűnt; a mai technológia használata nélkül a természetvédelem le fog állni. A Yumi telepítése bázisunkra lehetőséget ad erdőőreinknek, hogy új módszerekkel dolgozzanak. Felgyorsítja és kibővíti tevékenységeinket, előmozdítja küldetésünket – foglalta össze Moshin Kazmi, a Junglekeepers társalapítója.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.