Egy éve teszik könnyebbé a budapesti közlekedést a Mobi-pontok

Egy éve teszik könnyebbé a budapesti közlekedést a Mobi-pontok

A BKK egy évvel ezelőtt adta át a forgalomnak háromszázadik Mobi-pontot a fővárosban, jelenleg pedig már több mint 600 hasonló kerékpár- és rollerparkoló van Budapesten.

A Budapesti Közlekedési Központ és a Fővárosi Önkormányzat egy évvel ezelőtt hozta létre az első Mobi-pontokat a fővárosban. Ennek köszönhetően jelentősen nőtt a megosztott szolgáltatások színvonala és rendezettsége is. Ráadásul a Mobi-pontok többségén saját tulajdonú kerékpárt és rollert is lehet parkolni.

Az infrastruktúrafejlesztéssel párhuzamosan új szabályozást is bevezettek. A BKK és a főváros szerződést kötött a Budapesten jelen lévő megosztott e-rollerszolgáltatókkal (TIER, Bird, Lime). A megállapodás szerint a belső kerületek nagy részén a szolgáltatóknak csak a Mobi-pontokon szabad kínálniuk, a felhasználóknak pedig csak ezeken a helyeken szabad letenniük a megosztott rollereket. Az együttműködésnek köszönhetően februárban már 80 százalék fölött volt a szabálykövetően parkoló megosztott e-rollerek aránya a fővárosi tulajdonú területeken.

A közlekedési vállalat első lépésként egy évvel ezelőtt 300 Mobi-pontot alakított ki. Ezt követően pedig 650-re növelte a kerékpár- és rollerparkolók számát.

A magyar főváros a nemzetközi jó gyakorlatok budapesti meghonosításán dolgozik. A Mobi-pontok kialakításakor fontos szempont volt, hogy a parkoló járművek ne akadályozzák senki közlekedését, különös tekintettel a látássérült emberekre, a babakocsival közlekedőkre, a mozgásukban korlátozott emberekre, valamint az idősekre.

A Budapest fenntarthatóbb közlekedését célzó fejlesztések idén sem állnak le. Tervek szerint 2023-ban a főváros és a kerületek közösen újabb 500 Mobi-pontot hoznak létre. Ahol sűrűbben van szükség Mobi-pontokra, ott a visszajelzések alapján fejlesztik, bővítik a rendszert.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a 26 játékost, akik készülhetnek a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi öt tartalékot is megnevezett.