Novembertől új szabályok vonatkoznak az ingatlanvásárlásokra

Novembertől új szabályok vonatkoznak az ingatlanvásárlásokra

Továbbra is kötelező kellék lesz az energetikai tanúsítvány az ingatlanok adásvételénél, de a szerződésekbe nem lesz kötelező beleírni a számát és a tartalmát. Azonban mégis érdemes odafigyelni rá.

Novembertől új szabályok vonatkoznak a lakások energiatanúsítványára. Az ingatlanok energiafogyasztásáról is szóló dokumentum a vevők számára különösen fontos lehet a későbbi esetleges viták elkerülése miatt – derült ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely górcső alá vette, hogy május végén mekkora volt a különbség a felújítandó vagy közepes állapotúként eladásra kínált lakások és a felújított, újszerű állapotú ingatlanok átlagos négyzetméterára között.

Az energiatanúsítványokra vonatkozó új rendelet szerint novembertől az eddigihez képest más lesz a bizonyítványok struktúrája és bővül tartalma.

Lakáseladásnál továbbra is kötelező lesz megcsináltatni az energiatanúsítványt, de nem lesz kötelező beírni annak tartalmát és számát a szerződésbe. Mégis érdemes ezt kérniük a vevőknek és megőrizni a dokumentumot – hívta fel a figyelmet Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette, hogy korábban gyakran előfordult, hogy az energiatanúsítvány készítője személyesen fel sem mérte a lakást, hanem a távolból néhány paraméter alapján állította ki a bizonyítványt, ami nem szabályszerű. Azonban az elmúlt hónapok során a vásárlók számára felértékelődtek az ingatlan energiafogyasztására vonatkozó információk. Ha az energiatanúsítvány alapján előzetesen várt rezsiköltségekhez képest a havi kiadások jóval nagyobbak lesznek, akkor az nagyon komoly felelősségi kérdéseket vethet fel. Ebben az esetben is jó, ha a szerződésben is szerepelnek az energiatanúsítványra vonatkozó adatok.

A szakértő úgy véli, hogy amennyiben az adásvételnél nem fordítanak kellő figyelmet az energiatanúsítványra vagy később nem találják a dokumentumot, a vevők szó szerint ráfázhatnak.

A lakás rezsije már korábban is lényeges szempont volt a vásárlásnál, de az energiaárak emelkedése miatt még fontosabbá vált.

A portál adatai alapján ezt jelzi az is, hogy jelentős eltérés mutatkozik a közepes állapotú vagy felújítandóként eladásra kínált lakások és a jó állapotú, felújított vagy újszerű ingatlanok ára között.

Budapesten a közepes állapotú vagy felújítandó lakásoknál az átlagos négyzetméterár május végén 814 ezer forintot tett ki, a felújítottaknál ugyanez 19 százalékkal több, 872 ezer forint.

A vármegyeszékhelyeken a felújítandó vagy közepes állapotban lévő lakások esetében 461 ezer forint az átlagos négyzetméterár, miközben a felújított állapotúaknál meghaladja a 600 ezer forintot, azaz utóbbiak 30 százalékkal magasabb áron szerepelnek a kínálatban.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.