A vevők kerültek jobb alkupozícióba a hazai ingatlanpiacon

A vevők kerültek jobb alkupozícióba a hazai ingatlanpiacon

A egyre erősödő kínálati piacon a vevők kezdenek helyzetbe kerülni, emiatt az eladók már egyre nagyobb árengedményre hajlandóak az ingatlan értékesítésekor.

A 2023-as év első negyedévében a téglalakásoknál átlagosan 7,8, a panellakásoknál 8,1, míg a használt házaknál 12,3 százalékot engedtek az eladók a meghirdetett árból az eladási folyamat végéig. Ezek az értékek a panellakásoknál 1,4, a házaknál 0,6 százalékkal voltak magasabbak az előző negyedévi adatoknál, míg a téglalakások árengedménye tizedpontosan azonos az előző negyedévével. Az alku mértékének növekedése minden ingatlantípus esetében nagyjából az előző év II. negyedévétől trendszerűen nő, ami azt mutatja, hogy a piacon jobb helyzetbe kerültek a vásárlók – derült ki az Otthon Centrum friss piaci elemzéséből.

A panellakásoknál a teljes alku mértéke 8,1 százalék volt az idei I. negyedévben. A legkisebb alkura a belvárosi kerületekben nyílt lehetőség, hiszen a hirdetési árak az adásvételig mindössze 6,6 százalékkal csökkentek. Ezzel szemben a főváros más térségeiben többet lehetett alkudni, például Budán 8,1 százalékot, a külső pesti kerületekben 9,2 százalékot. A megyei jogú városokban 7, míg a kisebb városokban már 10 százalék a teljes árengedmény mértéke.

A panellakások esetében az elérhető árengedmény utoljára 2020 III. negyedévében volt ilyen magas, mint most – foglalta össze a piaci folyamatokat Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

A szakember hozzátette, hogy bár az előző negyedévhez képest csak 1,4 százalékkal lehetett többet alkudni, a tavalyi évben végig emelkedett az alku mértéke, és az egy évvel ezelőtti, 4,1 százalékos teljes alku napjainkra megduplázódott. Az árengedmény legkisebb mértékben a megyei jogú városokban változott 0,6 százalékkal, ezzel szemben a fővárosban 1,8 százalékkal nőtt az árengedmény mértéke az előző negyedévhez képest. Ugyanakkor a kisebb városokban, agglomerációs településeken 3 százalékkal emelkedett az árengedmény az előző negyedévhez viszonyítva.

A téglalakásoknál a meghirdetett árak átlagosan 7,8 százalékkal mérséklődtek, mire a felek aláírták az adásvételi szerződést. „Legutóbb két éve, a Covid második és harmadik hullámának közepén lehetett ilyen sokat alkudni – emelte ki Soóki-Tóth Gábor. Az országos átlagban mért, 7,8 százalékos teljes árengedmény megegyezik ugyan az előző negyedévivel, azonban nem elhanyagolható változás, hogy az utóbbi egy évben nőtt ez az érték, és az eladók most 3 százalékkal többet engednek az árból, mint egy évvel ezelőtt, vagyis 2022 első negyedévében.

A legkisebb mértékű alkut Pest megyében mérte az Otthon Centrum 5,1 százalékkal, míg a régióközpontokban is csak 6,2 százalék volt a teljes árengedmény. A fővárosi 7,9 százalék átlagos értéknek felel meg, viszont a képet némiképp árnyalja, hogy a budai oldalon kicsivel kevesebbet, a pesti oldalon kicsivel többet lelhetett alkudni. A megyei jogú városokban mért 8,3 százalék, igaz nem sokkal, de átlag feletti értéknek számít, szemben a kisebb városokban mért, 9,7 százalékos árengedménnyel, melynek köszönhetően m��r érezhetően a vevők kerültek helyzetbe.

A használt házak piacán azonban már 12,3 százalék a teljes alku mértéke.

Ennyire magas árengedményre legutóbb 2015 első felében volt példa. Az alku mértéke a házak esetében 4 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőtti értékhez viszonítva. Az előző negyedévben elsősorban ott nőtt az árengedmény mértéke, ahol a tavalyi év második felében nem történt számottevő változás, így a külső pesti kerületekben és a kisebb városokban 2-3 százalékkal emelkedett az alku mértéke az előző negyedévhez viszonyítva.

Az ekkora mértékű árengedmény kezd általánossá válni ebben a szegmensben, hiszen a főváros budai kerületein kívüli mindenhol 10 százalék felett alakult az alku mértéke az első három hónapban. A régió központokban 10 százalék, az agglomerációban és a megyei jogú városokban 12 százalék, a kisebb városokban 13 százalék, míg a külső pesti kerületekben és a községekben 14 százalék a teljes árengedmény. Ugyanakkor az alku mértéke nagyban függ a ház minőségétől: a jobb állapotú házaknál kevesebbet engednek az eladók, míg a rossz, korszerűtlen ingatlanok esetében még a fent említett értékeknél is nagyobb engedményt érhetnek el a vásárlók.

A szerződéskötéskori árengedmény a házak esetében 8,2 százalék, a paneleknél 4,7 százalék, a téglalakásoknál 4,3 százalék.

Ez azt jelenti, hogy a meghirdetett árból az ingatlan típustól függetlenül jellemzően 3-4 százalékot engednek az eladók a hirdetési időszakban, miközben az árengedmény nagyobb részét már a konkrét szerződéskötéskor alkudják ki a vevők. Ez az érték a lakások esetében az árengedmény több mint felét jelenti, míg a házak esetében az árengedmény kétharmadát a szerződés aláírását közvetlenül megelőző tárgyalások közben érik el a vevők.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.