Rangos versenyen választották ki a Budapest Airport borait

Rangos versenyen választották ki a Budapest Airport borait

Több, mint háromszáz bor versengett a Budapest Airport bora címért. Az először kiírt verseny négy győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A fővárosi repülőtér-üzemeltető 2023 tavaszán első lakalommal rendezte meg a Budapest Airport borversenyét, mely során két borszakértő, a Budapest Airport vezetősége, munkatársai és üzleti partnerei vakkóstolással választották ki a BUD Wine címet elnyerő borokat, melyek nem csupán Magyarország kulturális értékeit, hanem a régió legjobb repülőterét is képviselik 2023-ban és a 2024-es év első felében.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér az ország legfontosabb légikikötője, Magyarország kapuja, hisz az innen elutazó magyarok számára a világot nyitja ki és teszi elérhetővé, az ide látogató turisták pedig itt szerzik első benyomásukat hazánkról. A verseny célja az volt, hogy a vállalat megtalálja azokat a kiváló borokat, amelyek jelképezik a Budapest Airporthoz illő színvonalat, kifinomult ízlést, és egyben reprezentálják a magyar borkultúrát.

A versenyre négy kategóriában várták a borászatok jelentkezését – prémium vörösbor, prémium fehérbor, gasztro vörösbor és gasztro fehérbor –, a pályázat pedig rendkívüli népszerűségnek örvendett, hiszen összesen nyolcvanhét magyar borászat 321 bora versengett a címért. A csaknem nyolcvan zsűritag a kóstolás során olyan szempontokat vett figyelembe, mint például a bor színe, tisztasága, illat- és ízintenzitása, illetve karaktere.

A vezetőség és a partnerek döntése alapján a BUD bora cím győztesei:

  • Prémium fehérbor: 2017 Béres Tokaji Lőcse Furmint – Béres Szőlőbirtok és Pincészet
  • Prémium vörösbor: 2019 Szekszárdi "Golden" Prémium Házasítás – Szekretár Borbirtok
  • Gasztro fehérbor: 2022 Angyal Tokaji AURA – Angyal Borászat
  • Gasztro vörösbor: 2019 Bolyki és Bolyki Superior Bikavér – Bolyki Pincészet

Fenntartható borászat kategóriában különdíjat kapott a minősítetten organikus gazdálkodásként működő Zelna Borászat, amely kizárólag megelőző jelleggel, bio szabályozás szerint engedélyezett, nem felszívódó permetszert használ, talajműveléshez pedig természetes anyagokat alkalmaz. Szintén fenntartható borászatként működik a Budapest Airport prémium vörösborát készítő Szekretár Borbirtok.

A Budapest Airport borának kiválasztása megtisztelő feladat volt, hiszen a következő egy évben a nyertes borok reprezentálják majd a magyar borkultúrát a repülőtéri eseményeken és partnereink körében egyaránt. Több száz bor versengett a címért, ez is azt mutatja, hogy a repülőtér borának lenni komoly presztízs, hiszen a kiválasztott italok Európa legjobb légikikötőjének legfontosabb értékeit, a minőséget és a kiváló ízlést is jelképezik majd – nyilatkozta a repülőtér borainak bejelentése kapcsán Valentínyi Katalin, a Budapest Airport kommunikációs és kormányzati kapcsolatok vezérigazgató-helyettese.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.