Elkészítik az osztrák főváros illattérképét

Elkészítik az osztrák főváros illattérképét

Rendhagyó közösségi tudományos projektet indított a Bécsi Egyetem: a város lakói segítségével ki szeretnék deríteni, milyen illata van Bécsnek.

Bárki részt vehet a Bécsi Egyetem legújabb közösségi tudományos projektjében, amely arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy talán nincs még egy olyan érzékelési mód, amely – sokszor tudat alatt – akkora hatást gyakorolna az érzelmeinkre és az emlékeinkre, mint a szaglás. A frissen felmosott padló fertőtlenítő szagától kórházi emlékek villannak be, a nápolyigyár közelében terjengő ostyaillat pedig a gyerekkort idézi.

A Bécsi Egyetem „Csak a szag után” című közösségi tudományos projektje nemcsak arra kíváncsi, hogy milyen illata van az osztrák főváros egy-egy pontjának, hanem még inkább arra, mire emlékeztetik, milyen érzelmeket váltanak ki az emberekben az ottani szagok, illatok.

2023 októberéig bárki rögzítheti a város egy-egy pontjához kapcsolódó illatos benyomását Bécs online illattérképén, majd az így összegyűjtött adatokat közösen feldolgozzák. Erre a feladatra hernalsi és floridsdorfi fiatalokat és időseket is kiképeznek, akik helyi szakértőkként felderítik, leírják, dokumentálják és megvitatják a környékük illatvilágát és történelmét. Eközben nemcsak azt tanulják meg, hogy tudatosabban figyeljenek oda a városban a szagokra, illatokra, de azt is, hogy hallgassák meg, mi mindent mesélnek nekik ezek a szagok, illatok.

A projekt első eredményeit a tervek szerint júliusban hozzák nyilvánosságra.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.