Nemcsak az idő szalad: 19 kilométeren át rótták az aszfaltot az EU Futáson

Nemcsak az idő szalad: 19 kilométeren át rótták az aszfaltot az EU Futáson

Idén is folytatódott a hagyomány, Magyarország Európai Uniós csatlakozásának évfordulóján ismét elözönlötték a futók a Szabadság teret és a rakpartot, hogy megküzdjenek a 19 kilométeres távval.

Magyarország 2004. május elsején – kilenc mások országgal együtt – csatlakozott az Európai Unióhoz. A tíz éves jubileum alkalmával rendezték meg először az EU Futást – akkor a kerek évforduló miatt 10 kilométert kellett futni.

Az esemény hagyománnyá vált, az évfordulókkal együtt a táv is évről évre hosszabb lesz. A futás egyszer maradt el, 2020-ban a pandémia miatt nem kerülhetett rá sor. A 2021-es, 17 év 17 kilométer nevű eseményt instant futásként tartották meg, tavaly azonban már újfent tömegsport-rendezvény várta a sportolni vágyókat az évfordulón.

E cikk szerzője egymást követő harmadik évben vágott neki a kihívásnak, és sikeresen teljesítette a 17 és a 18 után ezúttal már a 19 kilométert is.

A befutóérem azonos elven készült, mint a korábbiak, de így is mutatós, szóval érdemes begyűjteni. Akinek esetleg még sok volt a 2 kilométer híján félmaratoni táv, annak lehetősége volt kettő vagy három fős csapatban is teljesíteni a versenyt.

Az időjárás ezúttal is kegyes volt a futókhoz. Bár meleg és fülledt idő volt, sem eső, sem túlzott napsütés nem nehezítette meg a sportolók dolgát. Segítség viszont érkezett, ugyanis nagyjából három kilométerenként frissítőállomás várta a megfáradt futókat. Szintén plusz motivációt adott az évről évre visszatérő dobos csapat, akik ezúttal is lelkesítően adták az ütemet.

Az EU Futás évek óta Ötpróba pontszerző esemény is egyben, így az Ötpróba-mozgalom nagyköveteként Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó is ott volt a mezőnyben, hogy lefussa triójának ráeső, kicsivel több mint 6 kilométerét.

A jövő évi, 2024-es EU Futás valószínűleg valami különlegességgel készül, a csatlakozás 20 éves évfordulója kerek jubileum lesz. Ráadásul azt is jelenti, hogy legközelebb már 20 kilométeres távot kell legyőzniük a futóknak.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.