Nem mindennapi megállapodást kötött a Budapesti Értéktőzsde

Nem mindennapi megállapodást kötött a Budapesti Értéktőzsde

Tovább építi nemzetközi kapcsolatait a Budapesti Értéktőzsde. A BÉT a Mongol Értéktőzsdével írt alá nem kötelező érvényű megállapodást.

A Budapesti Értéktőzsde egyetértési megállapodást írt alá a Mongol Értéktőzsdével (MSE), amely a két tőkepiac közötti kapcsolatépítést és tudásmegosztást helyezi a fókuszba. A megállapodás egyúttal a BÉT nemzetközi, azon belül is ázsiai kapcsolatépítésének újabb fontos állomása. Az MoU (Memorandum of Understanding) egyezményt online aláírási ceremónia keretein belül érvényesítették a felek – ismertette közleményében a BÉT.

A nem kötelező érvényű megállapodás a helyi tőkepiacok használatának ösztönzésére és a tőkepiacokkal kapcsolatos tudásmegosztásra irányul. A MoU alapjaként a két tőzsde tevékenységének közös pontjai, többek között a fenntarthatósággal kapcsolatos törekvések szolgáltak a Mongol Értéktőzsde ugyanis, a BÉT-hez hasonlóan az ENSZ tőzsdéket tömörítő fenntarthatósági kezdeményezése, a Sustainable Stock Exchanges (SSE) tagja.

Az ulánbátori székhelyű Mongol Értéktőzsdét 1992-ben alapították. A tőzsde az első években a mongol privatizáció fontos színtere volt, amelynek keretében 475 állami vállalat részvényei kerültek bevezetésre, közel egymillió kisbefektető részvételével. Az MSE azonnali piacán jelenleg 180 társaság részvényei forognak.

Idén januárban a tőzsdére ment a Mongol Értéktőzsde, melynek keretében a cég részvényeinek 34 százaléka értékesítésre került 3,5 millió amerikai dollár értékben. 

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.