Erőteljes növekedéssel zárta az áprilist a BUX

Erőteljes növekedéssel zárta az áprilist a BUX

A nemzetközi tőzsdéken uralkodó pozitív hangulat ragadós volt áprilisban, a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 5,9 százalékkal magasabban fejezte be a hónapot, mint ahogy elkezdte.

Mozgalmasan telt az év negyedik hónapja a nemzetközi tőkepiacon, ahol többnyire pozitív hangulat uralkodott áprilisban. A fontosabb történések közül kiemelkedett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jövő évre vonatkozó előrejelzéseinek frissítése: a szervezet az Egyesült Államok számára az idei évre 1, a jövő évre 1,3 százalékos, az Eurózóna esetében pedig az idei évre 0,7 százalékos, 2024-re pedig 1,8 százalékos GDP-növekedést prognosztizál. Említésre érdemes továbbá az amerikai és a kínai inflációs helyzet is, ugyanis mindkét országban a vártnál kisebb mértékben emelkedett a fogyasztói árindex áprilisban.

A pozitív nemzetközi történéseket a BUX index is lekövette – az index egyenletes, végül márciushoz képest 5,9 százalékos növekedéssel, 44 822 ponton zárta az áprilist. A legmagasabb értéket a hónap utolsó napjára érte el a mutató.

A legnagyobb, 51 milliárd forint értékben ebben a hónapban is az OTP Bank papírjában zajlott a kereskedés. A bankot a Richter Gedeon és a Mol követte. Míg a gyógyszeripari társaság 30,5 milliárd, az olajvállalat 26 milliárd forintos forgalmat ért el. A mid-capek közül a BIF és a Duna House különösen kiemelkedett, előbbi 32,3, utóbbi 25,5 százalékos növekedést ért el a forgalmat tekintve márciushoz képest.

Az azonnali részvénypiac összességében mérsékelt hónapot zárt, forgalma 112,7 milliárd forintot tett ki, amely egy kereskedési napra vetítve 6,3 milliárd forintot jelent.

A befektetési szolgáltatók versenyében ebben a hónapban is a WOOD & Company zárt az első helyen 64,4 milliárd forinttal. Őket a Concorde 45,6 milliárd, az Erste pedig 43,6 milliárd forinttal követte.

Az árupiacon csendesen indult a tavasz, áprilisban viszont újra erőre kapott a szekció: az összforgalom 528,7 millió forintot tett ki, amelynek 51,2 százalékát a fenntartható takarmánybúza, 34,1 százalékát a fenntartható takarmánykukorica, míg a nagy olajtartalmú napraforgómag 14,7 százalékát adta.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.