Mínuszban fejezte be a márciust a magyar tőzsde

Mínuszban fejezte be a márciust a magyar tőzsde

A hónap első két hetében bekövetkező esést március második felében nem tudta visszakorrigálni BUX, így veszteséggel zárta az év harmadik hőnapját.

Igencsak eseménydús hónapot tudhat maga mögött a nemzetközi tőkepiac. Miközben a tengerentúli piacok befektetőinek kedélyeit többek között a Silicon Valley Bank csődje, a kötvényhozamok bezuhanása és a Fed ezekre adott reakciói borzolták, Európában a Credit Suisse felvásárlása szolgáltatta a fő témát. Továbbra is jelentős hatással volt emellett a piacokra az inflációs nyomás, az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában egyaránt.

A Budapesti Értéktőzsde első számú indexe, a BUX alakulásában március első felében lassú lecsorgás volt megfigyelhető, majd a hónap közepétől erőre kapott.

A BUX végül 42318 ponton zárta a hónapot, ami 5,5 százalékos csökkenést jelent februárhoz viszonyítva. Legmagasabb napi záróértéket a hónap első napján produkálta, akkor, 44631 ponton állt a mutató.

A blue chipek közül ebben a hónapban is az OTP Bank részvényeivel zajlott a legnagyobb értékben a kereskedés, 129,8 milliárd forinttal. A bankpapír ezzel a teljes részvénypiaci forgalom 63 százalékát tette ki. A dobogó második fokára a Richter Gedeon került 36,6 milliárd forintos forgalmával, amelyet a Mol 32,2 milliárd forint értékű forgalommal követett.

A közepes kapitalizációjú kibocsátók közül a Duna House érte el a legnagyobb, mintegy 22,9 százalékos árfolyamemelkedést az előző hónaphoz képest. Rajta kívül a VIG kurzusa tudott jelentősen, 12,2 százalékkal bővülni.

Az azonnali részvénypiac összesen 206 milliárd forintos összforgalommal zárta a márciust, amely egy kereskedési napra lebontva 9,4 milliárd forintot jelent.

A befektetési szolgáltatók versenyében a WOOD & Company diadalmaskodott, 109,6 milliárd forintos forgalmának köszönhetően. A Concorde 99,3 milliárd forintos forgalma a második helyre volt elegendő, míg az Erste 85 milliárd forint értékű forgalmat bonyolított, ezzel a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Az árupiaci szekció márciusban csendes hónapot produkált, csupán 95,7 millió forintos forgalommal. Ennek több mint a felét, 53,3 százalékát a fenntartható takarmánykukorica, 46,7 százalékát pedig a fenntartható takarmányárpa tette ki.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.