Sikeres évet zárt 2022-ben a Budapesti Értéktőzsde

Sikeres évet zárt 2022-ben a Budapesti Értéktőzsde

Megtartotta éves rendes közgyűlését a Budapesti Értéktőzsde, ahol a részvényesek valamennyi napirendi pont esetében jóváhagyólag döntöttek.

A Budapesti Értéktőzsde összbevétele, 2021-hez képest csaknem 28 százalékot emelkedve, 4,3 milliárd forintra nőtt, az EBITDA pedig szintén jelentős mértékben, 41 százalékkal növekedve, 1,6 milliárd forintot tett ki. A BÉT társult vállalkozásai szintén sikeres évet zártak: a KELER Zrt.-t és a KELER KSZF-et magában foglaló KELER Csoport, amelynek konszolidált nettó eredménye a BÉT részesedésének arányában a BÉT nettó eredményét növeli, összesen több mint 2,4 milliárd forinttal járult hozzá a BÉT nettó eredményéhez.

A makrogazdasági helyzet miatt a BÉT a KELER Csoportban meglévő részesedésére vonatkozóan közel 4 milliárd forintnyi, készpénzhatással nem járó értékvesztést számolt el, és így -213 millió forint értékű jelentett nettó eredménnyel zárta az évet. 2022-ben a BÉT 928 millió forint szabad cash flow-t termelt.

A közgyűlés a 2022. üzleti évre vonatkozó igazgatósági, felügyelő bizottsági és könyvvizsgálói jelentéseket is elfogadta. Az osztalékfizetés esetében szintén jóváhagyás született, amelynek nyomán a társaság az eredménytartalékból mintegy 552 millió forintot fizet a részvényesek számára, részvényenkénti 102 forintos összegben, ami közel 10 százalékos növekedés az előző évhez képest.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX index a legtöbb részvénypiachoz hasonlóan veszteséggel zárta a tavalyi évet. A 2022 végén elért 43794 pont 13,7 százalékos visszaesés éves szinten, ami a nemzetközi összehasonlításban az átlagnál egy kicsivel jobb eredménynek számít.

A nagyfokú volatilitáshoz kimagaslóan nagy forgalom társult: az egy kereskedési napra levetített átlagforgalom közel 14 milliárd forintot tett ki, amely 25 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A közgyűlés napirendi pontjai között kiemelte helyet foglalt el a BÉT tőzsdei bevezetése, valamint az ehhez kötődő döntések meghozatala. Ezen pontok esetében a részvényesek szintén megerősítőleg határoztak. A BÉT részvényei a tervek szerint technikai list��zás keretein belül, a Standard kategóriában kerülhetnek bevezetésre, várhatóan a közgyűlést követő néhány hónapon belül.

A váratlan kihívások ellenére a hazai tőkepiaci ökoszisztéma 2022-ben is a fejlődés útján haladt tovább. A Budapesti Értéktőzsde a jövőben is aszerint folytatja stratégiája végrehajtását, hogy ez a tendencia töretlen maradjon, és a tőkepiac továbbra is a magyar gazdaság fontos színtere legyen – nyilatkozta a témával kapcsolatban Patai Mihály, a Budapesti Értéktőzsde elnöke.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.