Az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésére indult nagyszabású pályázat

Az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésére indult nagyszabású pályázat

Közvetlen Európai Uniós forrásból nyerhető támogatás üvegházhatású gázkibocsátást csökkentő projektek finanszírozására, négy különböző területen.

2023. március 30-án jelent meg az Európai Bizottság harmadik felhívása, amely az Innovációs Alap keretében kisléptékű projekteket támogat az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.

Az előző, második felhívás értékelése során 17 nyertes projekt született, az odaítélt támogatások teljes összege pedig 62 millió euró volt. A kiválasztott projektek az üveggyártástól a zöld hidrogén előállításán keresztül a szélenergiáig számos szektorban mutattak be innovatív megoldásokat. Az Európai Beruházási Bank a támogatásban nem részesített, de ígéretes megoldásokat tartalmazó projektek közül néhányat projektfejlesztési támogatásban részesít.

A pályázatra kifejezetten várják a közép-kelet-európai országokból is a jelentkezőket, mivel ez a térség eddig alulreprezentált volt a nyertesek és a pályázók között egyaránt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a magyar vállalkozásoknak ne lenne reális esélyük a támogatás elnyerésére. Az Innovációs Alap egy úgynevezett közvetlen uniós forrás, azaz a támogatás igénylése az Európai Bizottságnál történik, az ő ügynökségük végzi a bírálatot és ők folyósítják a támogatást is. A mostani uniós támogatások szempontjából ínséges időkben ez egy kivételes lehetőség a magyar vállalkozások számára – ismertette Tóth Viktor, a Deloitte adóosztályának igazgatója.

A felhívás elérhető teljes keretösszege 100 millió euró, a támogatható projektméret 2,5 és 7,5 millió euró között lehet, miközben a költségek akár 60 százalékát finanszírozza az Innovációs Alap.

További előny, hogy egyszerűsített kiválasztási folyamattal jár: a jelentkezési folyamat csak egy körből áll és nem szükséges hozzá konzorcium létrehozása. Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának jelentős csökkentését célzó innovatív projekteknek érett szakaszban kell lenniük. A projekt működésbe lépését követően hároméves az alapértelmezett fenntartási időszak.

Támogatható területek:

  • Megújuló energia innovatív felhasználása és kapcsolódó eszközök gyártása
  • Innovatív energiatárolási megoldások és tárolókat gyártó üzemek
  • Szén-dioxid-leválasztás és -tárolás
  • Energiaintenzív iparágak hatékonyságának növelése és helyettesítő termékek fejlesztése

Az Innovációs Alap célja olyan projektek támogatása, amelyek jelentős mennyiségű üvegházhatású gázkibocsátás elkerülését eredményezik, kiemelkedően innovatív megoldásokat alkalmaznak, illetve magas piaci, növekedési potenciállal rendelkeznek. A projekteknek hozzá kell járulniuk az EU gazdaságának zöld helyreállításához azáltal, hogy a tiszta energiába és iparba befektető vállalkozások támogatásával segítik a gazdasági növekedés fellendülését, a helyi munkahelyteremtést és versenyelőnyhöz juttatják az iparágat az EU-n belül.

A benyújtási határidő 2023. szeptember 19.

A benyújtott pályázatnak mindenképpen ki kell térnie az innováció mértékére, az elkerült üvegházhatású gázkibocsátás mértékére, a műszaki, pénzügyi és működési érettség alátámasztására, a projekt skálázhatóságára, valamint a költséghatékonyságra.

Minden vállalatnak, amely olyan innovatív fenntarthatósági projektet fontolgat, amely a felhívás hatálya alá eshet, érdemes a finanszírozás felhasználásának lehetőségét megvizsgálnia, és szakértőhöz fordulnia pályázati ötletével – emelte ki Kollár Csilla, a Deloitte adóosztályának menedzsere.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.