Országszerte változik a tömegközlekedés a hosszú hétvégén

Országszerte változik a tömegközlekedés a hosszú hétvégén

A húsvéti hosszú hétvégén is érdemes előre tájékozódni arról, hogy melyik nap milyen menetrend szerint indulnak a MÁV, a Volán, vagy épp a BKK járatai.

BKK

Budapesten és az elővárosi kék autóbuszokon az átlagos hétvégéken megszokottól eltérő menetrendtípusok lesznek érvényben. Április 6-án csütörtökön az iskolaszünetben érvényes, pénteki munkanapi menetrend; április 7-én, pénteken az ünnepnapokon, illetve a munkaszüneti napokon érvényes menetrend; április 8-án, szombaton a szombati napokon érvényes menetrend; április 9-én és 10-én, vasárnap és hétfőn az ünnepnapokon, illetve a munkaszüneti napokon érvényes menetrend; április 11-én, kedden pedig az iskolaszünetben érvényes, munkanapi menetrend.

A közelmúltban újraindított M3-as metró a húsvéti hosszú hétvége ideje alatt, azaz április 7. (nagypéntek) és április 10. (húsvéthétfő) között az M3-as metró egész nap a hétköznapi rend szerint, a teljes vonalon, Kőbánya-Kispest és Újpest-központ között jár. A Lehel téren és a Nagyvárad téren nem állnak meg a szerelvények, ezekre a helyekre az M14-es (Nyugati pályaudvar – Lehel tér), illetve az M30-as (Népliget – Nagyvárad tér) pótlóbusszal, vagy egyéb járatokkal lehet eljutni.

MÁV

A MÁV-START járatai április 6-án, a tavaszi szünet első napján a pénteki, 7-én a szombati, 8-án és 9-én az ünnepnapi, 10-én a vasárnapi, 11-én már a munkanapi menetrend szerint közlekednek. A vasúttársaság közleménye szerint jelentősen megnövekedhet az utasforgalom, ezért érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket vagy használni az automatákat, az online jegyvásárlást.

A reggeli és délutáni InterCity vonatokhoz idén is a lehetőségekhez képest egy-két kocsival többet kapcsolnak a helyjegyek elővételi vásárlásától függően. Ez érinti a Nyírség, a Tokaj, a Tópart, a Balaton, a Napfény IC járatait és a Budapest-Tapolca vonalon közlekedő egy-egy sebesvonatot.

A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt április 6-án 10 órától április 10-én éjfélig vehetik igénybe.

Volánbusz

A Volánbusz járatainak közlekedési rendje is módosul a tavaszi szünet és a húsvéti ünnepek idején. Április 5-én, szerdán a munkanapon és a hét utolsó tanítási napján, 6-án a hét utolsó tanítási szünetes munkanapján, 7-én a munkaszüneti napon, 8-án a szabadnapon, 9-én, húsvét vasárnapján a munkaszüneti napon, 10-én a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napon érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszok.

A közlekedési vállalat tájékoztatása alapján április 11-én a hét első tanítási szünetes munkanapjának, míg 12-én a munkanapnak és a hét első tanítási napjának megfelelő menetrend lesz érvényben.

Egyes településeken a helyi járatok az általános közlekedési rendtől eltérően közlekedhetnek. A további részletek, valamint az áruházakat érintő járatok közlekedésének változásai a Volánbusz honlapján érhetők el.

HÉV

Április 6-án a H5-ös és a H7-es HÉV a tanítási szünetben pénteken érvényes menetrend szerint; a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV a munkanapokon érvényes menetrend szerint jár.

A HÉV-vonalakon a munkaszüneti napi menetrend lesz érvényben 7-étől 10-éig, kivéve a H7-es HÉV-en, amely április 8-án szombati menetrend szerint jár - olvasható a közleményben.