Fiataloknak szóló csetbot segít a tudatos internethasználatban

Fiataloknak szóló csetbot segít a tudatos internethasználatban

A ProSuli program keretében új csevegőrobot segíti a fiatal korosztályokat a világháló biztonságos használatéban. A ChatMate első körben három fontos témában ad támpontokat.

Napjainkban az internet és az okostelefonok használata a fiatalok életének szerves részévé képezik, ugyanakkor a túlzott online jelenlét és a felkészületlen nethasználat folyamatos kockázatot jelenthet, miközben éppen ezt, a 13-18 éves korosztályt nehéz elérni a tudatosító programokkal. A március 27. és 31. között zajló Digitális Témahét alkalmából a fiatalok szokásaira rezonálva egy új online megoldást indít a ProSuli: a ChatMate interaktív módon ad tudást az online zaklatás, a digitális lábnyom és a digitális jóllét témakörökről.

Az internet és a mobiltechnológia rengeteg előnyt nyújt, azonban tudatos használata egyre gyakrabban jelent kihívást az felnőtteknek és a fiataloknak egyaránt. Az ilyen témájú, akár iskolai oktatási programokban való részvétel nem pedig nem mindig vonzó a fiatalabb korosztályok számára. Ez gyakran aggodalmat okoz és nehezen megoldható feladatot jelent a szülőknek és a pedagógusoknak.

Erre a kihívásra fejlesztett új megoldást a Yettel digitális oktatási programja, a ProSuli. A ChatMate névre keresztelt, játékos online szolgáltatás gyakorlatilag egy párbeszéden vezeti végig a fiatalokat, miközben edukatív módon vezeti rá őket az adott téma, internetes veszélyhelyzet helyes megoldására. Így a fiataloknak élvezetes és könnyen befogadható formában nyújt segítséget – a márciusi induláskor – egyelőre három aktuális és fontos témákban: online zaklatás, digitális lábnyom és digitális jóllét.

  • Az online zaklatás olyan jelenség, amellyel sajnos egyre többen találkoznak, különösen az online térben. A chatbot segítségével a fiatalok megtudhatják, hogy hogyan ismerhetik fel az online zaklatást, mit tehetnek a megelőzés és a beavatkozás érdekében, valamint hogyan lehetnek segítségükre az ilyen helyzetekben.
  • A digitális lábnyom azokat az információkat jelenti, amelyeket az interneten hagytunk magunkról. Fontos, hogy a fiatalok tisztában legyenek azzal, hogy az online tevékenységeik nyomot hagynak maguk után, és hogyan lehetnek ezek a nyomok hasznosak vagy károsak akár a jövőjük szempontjából.
  • A digitális jóllét a digitális világ használatának pozitív hatásaira fókuszál, és arra ösztönzi a fiatalokat, hogy építsenek ki egészséges és pozitív kapcsolatot az online világgal, ami magában foglalja az interneten eltöltött idő minőségét és mennyiségét is.

A chatbot írásban és hangüzenetekkel is képes kommunikálni a játékossal. A ChatMate hangját az ismert színész-énekes, Miller Dávid adja, aki munkájával és médiaszerepléseivel már jól ismert és személyiség a ChatMate célközönsége számára.

A Prosuli.hu-n, Messengeren, Instagramon és Telegramon is elérhető ChatMate tehát lehetőséget nyújt a fiataloknak, hogy esetpéldákon keresztül, aktív segítő részvétellel sajátítsák el az online biztonság és digitális jólét alapvető fogalmait. A chatbot szolgáltatás végleges formáját szakértők és pedagógusok bevonásával, valamint mesterséges intelligencia felhasználásával nyerte el, így egy igazán egyedi, a megcélzott korosztálynak vonzó megoldás születhetett.

A ChatMate csevegőrobot a https://prosuli.hu/chatmate linken érhető el.