A karbonsemlegesség érdekében is bevethető a mesterséges intelligencia

A karbonsemlegesség érdekében is bevethető a mesterséges intelligencia

A cégek, gyakran külső nyomásra is, egyre ambiciózusabb szén-dioxid-kibocsátáscsökkentési célokat tűznek ki maguk elé. Azonban ahhoz, hogy érdemi lépéseket is tudjanak tenni a nettó zéró kibocsátás felé, precíz adatszolgáltatásra van szükségük.

Egyre erőteljesebb nyomás nehezedik a nagyvállalatokra a befektetők, a szabályozók, a fogyasztók és a belső érdekeltek részéről, hogy ambiciózus fenntarthatósági célokat tűzzenek ki, és jelentősen csökkentsék szén-dioxid-kibocsátásukat.

A Deloitte 2023. évi CxO felmérésében a megkérdezett felsővezetők 75 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szervezetük az elmúlt évben növelte fenntarthatósági beruházásait. A kutatásból azonban is is kiderült, hogy a stratégiáról cselekvésre való áttérés ugyanakkor számos komoly kihívást jelent, a szervezetek több mint egyharmada nem is volt képest maradéktalanul teljesíteni a fenntarthatósági vállalásait.

Az egyik legnagyobb nehézség, amivel a cégeknek meg kellett birkózniuk, az a nettó zéró célok megvalósításához szükséges adatmennyiség. A szén-dioxid-kibocsátás mérséklésének egyik alapfeltétele, hogy a cégek közel valós idejű adatokkal rendelkezzenek értékláncuk és tevékenységeik teljesítményéről, különösen azon folyamatok esetében, melyek kritikusak az üvegházhatású gázok visszaszorítása szempontjából.

Kihívást jelenthet továbbá a célnak megfelelő technológiák kiválasztása és bevezetése, amelyek támogatni tudják a dekarbonizáció felé tett konkrét lépéseket. Az AI megoldások pedig már elérhetőek ezen a területen is. A Deloitte saját fejlesztésű GreenLight Solution dekarbonizációs szoftvere például egy olyan SaaS-alapú felhőmegoldás, amely mesterséges intelligencia segítségével elemzi az adatokat, ezáltal segíti a folyamatokat a stratégai tervezéstől a megvalósításon át a visszakövetésig – foglalta össze Szücs Réka, a Deloitte Magyarország Fenntarthatósági és Klímaváltozási tanácsadó csapatának vezetője.

A platform fejlett adatautomatizálási és -átalakítási képességgel rendelkezik, és a technológiai vállalatok ökoszisztémáját kihasználva könnyen integrálható a meglévő vállalati rendszerbe. Képes felmérni a fenntarthatósági beruházások potenciális pénzügyi hatásait, és hozzáférést biztosít 70 ország 16 000 globális hitel- és ösztönzőközpontjának forrásaihoz. Az algoritmus segít a szervezeteknek, hogy meghatározzák a projektek optimális sorrendjét a dekarbonizáció érdekében úgy, hogy közben az üzleti célokat is szem előtt tartják.

A GreenLight Solution segítségével a vezetők világos képet kaphatnak a nettó zéró céljaik eléréséhez vezető útjuk aktuális helyzetéről, betekintést nyerhetnek a befektetési döntések meghozatalához szükséges információkba, így végül valódi előrelépést tehetnek fenntarthatósági céljaik megvalósítása felé – zárta gondolatait a szakértő.

Új albummal jelentkezett a tunéziai származású progresszív metal zenekar, a Myrath. A március 8-án megjelent Karma a műfajon belül is új szintre emeli a Myrathra jellemző egyedi zenei világot.

Március első szombatján esős idő várta a negyedik alkalommal megrendezett KEK Run résztvevőit. A 15. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája keretében Budapesten megszervezett nyílt futóversenyen a csapadékos és hűvös idő ellenére is több százan mérték össze erejüket egymással, és saját magukkal. Élménybeszámoló következik.

Bár kedden rekordot döntött a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX végül veszteséggel fejezte be a nemzeti ünnep miatt rövidebb kereskedési hetet.