Egyre többen tesznek a nyugdíjaskori bizonytalan anyagi helyzet ellen

Egyre többen tesznek a nyugdíjaskori bizonytalan anyagi helyzet ellen

Egy esztendő leforgása alatt 11 százalékkal emelkedett azok aránya, akik nehezebb nyugdíjas évekre számítanak, mint amilyen a szüleiknek volt. Talán emiatt is változás következhet be a nyugdíjpénztári megtakarítások terén.

Sokszor találkozhatunk a mondással, mely szerint a nyugdíjcélú megtakarítást nem lehet elég korán elkezdeni. Az OTP Bank Öngondoskodási Indexének kutatásából kiderült, hogy Magyarországon egyre többen érzik bizonytalannak időskori egzisztenciájukat, és talán pont emiatt sokan tesznek is lépéseket a biztosabb anyagi helyzet megteremtése érdekében.

A válaszadók többsége (63 százalék) szerint az infláció ellenére is fontos, hogy megtakarítást képezzenek, ebből 28 százalék tart otthon is nagyobb mennyiségű megtakarítást. Az otthon tartott megtakarítások mellett álló fő érv általánosságban az, hogy ha sz��kség van rá, kéznél legyen.

Az OTP Nyugdíjpénztár 1995 óta 102500 főnek biztosított nyugdíjszolgáltatást, ebből 640 fő kapott járadékot. A várakozási idő teljesülése után 57300 fő lépett ki a pénztártól, ezenfelül 10.850 elhunyt kezdeményezettjeinek teljesítettek kifizetést. Az elmenők és az idősek ellenére is állandó a növekedés, amely azzal magyarázható, hogy egyre több fiatal ismeri fel a Nyugdíjpénztár előnyeit, valamint azzal magyarázható, hogy a már szolgáltatást igénybevevők viszik a szolgáltatás jó hírét.

Az emberek pozitív szemléletváltását, a megtakarítások iránti nyitottságot és bizalmat a taglétszám növekedésében lehet mérni igazán – nyilatkozta Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

A 2022-es adatok alapján a számlanyitások volumene folyamatosan, 9 százalékkal nőtt az elmúlt évben, ami azt jelenti, hogy a taglétszám tavaly több mint 18000 fővel emelkedett, és decemberben megközelítette a 260 ezret. Ez két év alatt több mint 20000 fős taglétszám-növekedést jelent, figyelembe véve a tagságot megszüntető tagokat.

Az utóbbi évek soha nem látott piaci kihívásokat hoztak, de 2022-ben taglétszámunk mellett a tagdíjbefizetések mértéke is növekedett, az előző évhez képest mintegy 6,9 százalékkal. Ebben a nehéz, változásokkal teli helyzetben mutatkozott meg igazán, hogy a tagok és a lakosság számára milyen fontos a hosszútávú öngondoskodás, a nyugdíjcélokra való felkészülés. A számok azt mutatják, hogy az embereknek egyre fontosabb az öngondoskodás, és egyre tudatosabban viszonyulunk ehhez a kérdéshez. Jelentősen felértékelődött a hosszú távú, kiszámítható tartalék képzésének fontossága is az elmúlt időszakban, és nagyobb befektetési hajlamot tapasztalunk – foglalta össze a helyzetet Nagy Csaba.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.