Női pilóták képzésébe fektet a Wizz Air

Női pilóták képzésébe fektet a Wizz Air

A légitársaság „She Can Fly” néven indított új programot, melynek célja, hogy több nőt juttassanak a pilótafülkékbe.

A Wizz Air légitársaság „She Can Fly” néven indított programot, melynek célja, hogy női pilóták karrierjét támogassa. A Wizz Air Pilótakaadémia 2017-ben indult el, és indulása óta több mint 150 olyan jelölt végzett sikeresen a képzésen, aki jelenleg is a légitársaság kötelékében dolgozik.

Az iparágban a női pilóták aránya csupán 5 százalékra tehető. A Wizz Air 18 év feletti nőknek szóló új pilótaakadémiai programja egyedülálló, egyszerű és pénzügyileg is kedvező lehetőséget biztosít azoknak, akik a vállalat kereskedelmi járatainak pilótái szeretnének lenni. A képzési program – amelyre pilótatapasztalat nélküli jelentkezőket is várnak – 18 hónapig tart, és a magyarországi Trener Flight Academy együttműködésével zajlik. A légitársaság elkötelezett amellett, hogy évente további húsz helyet biztosítson azoknak a nőknek, akik szintén úgy gondolják, hogy a nemek közötti korlátoknak ideje repülniük.

Az integrált ATPL-program az Ab-Initio képzéssel kezdődik, amely során a kadétok elsajátítják a pilótává váláshoz szükséges elméleti ismereteket, készségeket és magatartást. A sikeresen végző kadétok tovább léphetnek a haladó képzésre, amely magába foglal egy öthetes átképző tanfolyamot az Airbus A320-as repülőgépcsalád üzemeltetéséről. Ezt követően a jelentkezők Wizz Air-specifikus képzésen vesznek részt, mielőtt teljes jogú elsőtisztekké válnak a légitársaságnál.

A „She Can Fly” kadétprogram tandíja is kedvezményesnek számít. A tanfolyam kezdetén 800 eurót (több mint 300 ezer forint) kell befizetniük, a fennmaradó 60 668 eurót (mintegy 23 millió forint) a Wizz Air előlegezi meg, amennyiben a jelentkező a képzés ötödik hónapját követően megfelel az előírt követelményeknek. A tandíj összegét a kadétok a sikeres pilótavizsga után hat év alatt, egyenlő részletekben fizethetik vissza.

A pilótanövendékek támogatása részét képzi a légitársaság ambiciózus terveinek, melyek alapján 2030-re megháromszorozza, azaz 500 repülőgépesre növeli flottájának méretét – a cél megvalósításához pedig mintegy 4600 új pilótára lesz szüksége.

November óta működik az osztrák fővárosban Ausztria egyik legmodernebb rehabilitációs központja. A centrumban a világ húsz legjobb robotizált terápiás eszköze segíti az agyvérzésen átesettek, sclerosis multiplexes betegek és traumás gerincsérültek mozgásszervi rehabilitációját, jelentősen növelve a fizioterápia hatékonyságát.

Tovább bővült a Budapesti Értéktőzsde indexkínálata. A BUX és a BUMIX mellett a középvállalati XTEND, és a közép-európai blue chipeket tartalmazó CETOP részvénykosárral is kereskedhetünk.

A Budapesti értéktőzsde részvényindexe emelkedett a héten. A vezető részvények többsége szintén pluszban zárta a kereskedést.