Budapesti győzelem született a középiskolások tőzsdeversenyén

Budapesti győzelem született a középiskolások tőzsdeversenyén

Több mint 270 csapat 800 diákja mérte össze tudását a Közép-európai Brókerképző Alapítvány 2022/23-as „Tőzsdejáték Középiskolásoknak” pénzügyi és értékpapírpiaci versenyére.

A Közép-európai Brókerképző Alapítvány (KEBA) – fő szakmai partnereivel, az Erste Befektetési Zrt.-vel és a Budapesti Értéktőzsdével egyeztetve – ebben a tanévben is meghirdette az immár hagyományosnak nevezhető Tőzsdejátékát. A 2022 novemberében kezdődött megmérettetésen több mint 800 diák vett részt.

A selejtező során a világ 20 tőzsdéjén kereskedhettek a diákok, emellett teszteket is megoldottak. Az elődöntő folyamán – ahova egy határon túli csapat is bejutott – pedig esszét írtak a saját kereskedésükről, amelyhez egy-egy, az interneten keresztül lebonyolított beszélgetés is társult.

A döntőre 2023. március 7-én került sor, az elődöntőhöz hasonlóan internetes platformon. A zsűrit Martin Hajdu György, a KEBA elnöke, Farkas László, az Erste Befektetési Zrt. tőzsdei üzletkötője, Körmöczi Dániel, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatói tanácsadója, Horváth Tamás, a KELER KSZF Zrt. elszámolási osztályvezetője, Vágó Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője és Kuti Ákos, az MKB Bank vezető elemzője alkották.

A Tőzsdejáték szóbeli döntője során a csapatok először az elődöntőre elkészített esszéjüket mutatták be, majd a hazai tőkepiaccal kapcsolatosan bizonyíthatták tudásukat. A fináléban ezúttal budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium „SZDM Invest” nevű csapata aratta le a babérokat, a csapat tagjai Dévai Martin, Madlena Benedek és Szalai Márton voltak.

Második helyen az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola „WolvesOfCházárStreet” csapata végzett, a harmadikon az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium „Bull$Bear2” csapata, a negyediken szintén az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumból nevezett másik csapat, a „stumbleguys”, míg az ötödik helyen a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium „Szeretetszolgálat” nevű csapata zárta a versenyt.

Ahogy az elmúlt években, az idei verseny legjobbjait is számos szakmai díjjal és tárgynyereménnyel jutalmazták a szervezők. Az elődöntőbe jutott csapatoknak a BÉT 20 darabot ajánlott fel ”Tőzsdekönyv 2020 – a Budapesti Értéktőzsde három évtizedes története” című kötetéből, amely részletes betekintést nyújt a hazai tőzsde történetbe.

A szakmai fődíjat, a 120 órás tőzsdei szakvizsgára felkészítő tanfolyamot a Budapest Institute of Banking (BIB) ajánlotta fel. A BIB-nél elsajátítható pénzügyi ismeretek lehetőséget kínálnak arra, hogy a hallgatók a jövőben fontos munkaköröket töltsenek be a hazai és nemzetközi pénzintézeti szektor cégeinél, intézményeinél. Továbbá, a tanfolyam mellett az Erste Befektetési Zrt. egy náluk eltölthető szakmai gyakorlattal is jutalmazta az első helyezett csapatot.

A szervezők kiemelték, hogy az elődöntőre érkezett szakmai és személyes élményekről alkotott esszék is színvonalasnak bizonyultak, illetve egyre több olyan csapat jelentkezik, amely a verseny gyakorlatilag minden területén kimagasló teljesítményt nyújt.

Bár ez már a 23. Tőzsdejáték volt, a csapatok évről évre meglepnek szakmai felkészültségükkel, újszerű látásmódjukkal és lelkesedésükkel, ahogyan most is. Örülök annak, hogy a pénzügyi és ezen belül a befektetési szakma töretlenül a verseny mögött áll. Természetesen nagy köszönet azon középiskoláknak is, ahol a pénzügyi oktatás helyi szintű támogatásával segítik a munkánkat, akár tanfolyamok, szakkörök szervezésével, akár a versenyekre történő felkészítéssel. Mindezek rév��n azt is látjuk, hogy a verseny hatása jelentősen túlmutat a közvetlen versenyzők körén – nyilatkozta Martin Hajdu György, a Közép-európai Brókerképző Alapítvány elnöke és a verseny zsűrijének elnöke.

A Magyar Terméket és védjegyrendszerét beemelik a közoktatás tananyagába. A diákok esettanulmányokon, játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a hazai előállítású termékekhez kapcsolódó ismeretanyagot.

Országszerte több mint négyszáz helyszínen várja a látogatókat az ország legnagyobb kulturális eseménye. A Múzeumok Éjszakája idei kiemelt helyszínei Székesfehérvár és Esztergom, de Budapesten és sok vidéki városban is igazi programkavalkádra lehet számítani. A szervezők nem feledkeztek meg a foci Eb-ről sem.

Tesztüzemben immár az utasok számára is elérhető a MÁV integrált útvonaltervező-szolgáltatása. Az EMMA rendszerében elérhető szolgáltatások köre a vasúttársaság szerint a közeljövőben bővülni fog.

A hét közepi, Debrecenben megrendezett időfutam országos bajnokság után vasárnap Pannonhalmán került sor a férfiak és a nők országúti mezőnyversenyére. A 91,2 kilométeres távnak enyhén felhős időben, 21 fokban vágott neki a 15 fős – U23-as és felnőtt – női mezőny. A 16,8 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört ötször teljesítették a bringások, hogy aztán egy pannonhalmi kis kör után a bencés monostor előtt érjenek célba. A második nagy körben az addig egyben, nyugodt tempóban haladó mezőnyben tempóváltás történt, az elmúlt négy kiírás bajnoka, az U23-as...