A téli hónapokban is sokan választották a budapesti közbringa-rendszert

A téli hónapokban is sokan választották a budapesti közbringa-rendszert

A hidegebb téli hónapokban sem kell teljesen elvetni a kerékpáros közlekedés ötletét. A BKK legfrissebb adatai alapján sokat választják télen is a Mol Bubit, a fővárosi közbringarendszer kiemelkedő eredményeket ért el ezekben a hónapokban is.

A kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása amiatt kiemelt jelentőségű, mert a jól kerékpározható városokban sokkal többen kerékpároznak egész évben – akár télen is – az időjárástól függetlenül. A városon belül rövidebb, 2-3 kilométeres távolságokat 10-15 perc alatt télen is könnyen meg lehet tenni, főleg úgy, hogy évről évre csökken a korábban megszokott hideg és a havas téli napok száma. A kerékpár ideális választás lehet bármely évszakban a lakóhelyhez vagy munkahelyhez közeli boltok, oktatási és egyéb intézmények vagy közösségi közlekedési megállók megközelítésére.

A BKK legfrissebb adataiból az is kirajzolódik, hogy a fővárosban évről évre emelkedik a télen is kerékpározó emberek száma. Azonban azok számára, aki korábban ősztől tavaszig nem használták a kerékpárjukat az indulás előtt érdemes átgondolni, hogy mire kell ilyenkor figyelni.

A közlekedési vállalat fontosnak tartja, hogy a megfelelő téli kerékpárhasználatra is felhívja az ügyfelek figyelmét. Például a korai sötétedés miatt fokozottan figyelni kell a láthatóságra, a lámpák mielőbbi bekapcsolására. Télen fontos a fékek még gyakoribb ellenőrzése és a hideg és nedves hónapokban fokozottan figyelni kell arra, hogy a kanyarokat lassabban vegyék be a felhasználók. Érdemes nagyobb fék- és követési távolságot tartani, mert a nedves fékekkel nehezebb megállni. Kerülni kell a hirtelen fékezéseket, továbbá a jeges és havas útfelületet, mert könnyen elcsúszhat a kerékpár. A vizes, havas útviszonyok miatt érdemes a kerekekre hosszú sárvédőt szerelni, ezzel az ruházat is megvédhető.

Tovább bővül a szolgáltatási terület

A Mol Bubi népszerűsége is indokolja, hogy a közbringa-szolgáltatás minél szélesebb körben váljon elérhetővé. Ennek érdekében újabb helyszíneken lehet kerékpárokat felvenni és letenni, miután a főváros két újabb pontján, a VI. kerületben a Hard Rock Hotel mellett, a VIII. kerületben pedig az Orczy téren is létrejött egy-egy Bubi-gyűjtőállomás. A VI. kerületben, a Nagymező utca és a Zichy Jenő utca sarkán található új gyűjtőállomás a Hard Rock Hotel Budapest támogatásával valósult meg.

A Mol Bubi eszközparkja jelentősen nőtt a 2021-es megújulása óta és dinamikusan bővült a közbringra-rendszer szolgáltatási területe: jelenleg összesen 180 gyűjtőállomáson lehet felvenni és leadni a kerékpárokat. A BKK 2022-ben összesen 500 vadonatúj Mol Bubi biciklit állított forgalomba, legutóbb október elején 200 vadonatúj kerékpárral nőtt az állomány. Napjainkban már összesen 2060 közbringa áll az ügyfelek rendelkezésére.

A BKK az idei évre a Mol Bubi rendszer fejlesztését tűzte ki célul, a területi és a flottabővítések mellett továbbra is versenyképes, vonzó feltételekkel biztosítja a közbringák elérhetőségét a fővárosban.

Havi ezer forintért megéri váltani havi vagy 8500 forintért éves bérletet, amivel 30 percig díjmentesen használhatják a fővárosiak kerékpárokat.

Fontos, hogy továbbra is díjmentes marad a második kerékpár bérlése. Azaz aki barátokkal vagy ismerősökkel együtt venné igénybe a szolgáltatást, egyidejűleg két kerékpárt vehet fel. Viszont a 30 percen túli folyamatos használatért külön használati díjat kell fizetni.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.