Budapest XV. kerületének kerékpáros közlekedését fejlesztené a BKK

Budapest XV. kerületének kerékpáros közlekedését fejlesztené a BKK

A napokban megkezdődtek a kivitelezési munkák, és a tervek szerint idén nyárra biztonságosan kerékpározható útfelületek jönnek létre a főváros XV. kerületben.

A most kezdődő fejlesztések célja, hogy hozzájáruljanak az élhetőbb és fenntarthatóbb városi környezet kialakításához, és egyre többen döntsenek a kerékpározás mellett, hiszen fontos szempont, hogy a mindennapi ügyintézés, a munkába, óvodába vagy iskolába járás kerékpárral is megoldható legyen minden korosztálynak, illetve egyre többen döntsenek a kerékpározás mellett, társítva azt akár a közösségi közlekedéssel is. Szempont volt még, hogy megközelíthetők legyenek a szomszédos kerületek is.

A beruházás során a BKK forgalom- és sebességcsillapítási fejlesztéseket hajt végre, kerékpársávot alakít ki, és kisebb korrekciókat végez, hogy lehetővé tegye, illetve elősegítse a Széchenyi úti, a Szent Korona útjai, a Wesselényi utcai, valamint az Arany János utcai gyalogos-felüljáró megközelítését, egyirányú utcákat nyit meg a kétirányú kerékpáros-forgalomnak, valamint közterületi átalakításokat is végez, hogy ezeknek köszönhetően könnyebben és biztonságosabban lehet kerékpárral megközelíteni a Széchenyi téri Czabán Általános Iskolát.

A kivitelezési munkák a tervek szerint 2023 nyarán fejeződnek be.

A XV. kerületi beruházás egy nagyobb fejlesztési program része; Pesterzsébeten november végén kezdődött a kivitelezés. Az Európai Unió támogatásával a Versenyképes Operatív Program (VEKOP) keretében összesen bruttó 8,22 milliárd forint jut közlekedésbiztonsági és kerékpárosbarát fejlesztésekre Budapesten. A BKK ebből – a tartalékkerettel együtt – bruttó 261 millió forint támogatást használhat fel a XV. kerületben.

Forrás: BKK

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.