Megkezdődött az idei lomtalanítási szezon Budapesten

Megkezdődött az idei lomtalanítási szezon Budapesten

Mint 1967 óta minden évben, a téli szünetet követően elrajtol a főváros lomtalanítási programja. Az FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója évente egyszer ingyenesen, előre meghirdetett időpontban elszállítja a nagydarabos hulladékot.

Habár a budapesti lakosság a lomhulladékot (1200 kilogrammig) egész évben díjmentesen leadhatja a kijelölt szelektív hulladékgyűjtő-udvarokban is, azonban a többség még továbbra is a hagyományos lomtalanítás során válik meg lomhulladékától. A házhoz menő lomtalanítás keretében 2022-ben 31688 tonna lomot gyűjtöttek be az FKF munkatársai, miközben a hulladékudvarokban 2213 tonnát adtak le a fővárosiak.

A házhoz menő szolgáltatás sikere többek között annak köszönhető, hogy az FKF a lomtalanítási időpontokat, a körzeteket és a kapcsolódó tájékoztatást is a kerületi önkormányzatokkal egyeztetve szervezi, szem előtt tartva, hogy a konkrét időpontokra lehetőleg minden évben hasonló időszakban kerüljön sor.

Ahhoz, hogy ez a lakosság számára kényelmes szolgáltatás a környezeti szempontokat és a körforgásos hulladékgazdálkodás elvárásait is érvényesítse, a Társaság kifejezetten kéri a lakosokat, hogy a lomtalanításra vonatkozó előírásokat tartsák be, és csak olyan holmit helyezzenek ki, amely nem károsítja a környezetet és nem gyűjthető szelektíven.

Alomtalanítások alkalmával kizárólag nagydarabos hulladék (például elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) helyezhető ki, azonban tilos a lomnak nem minősülő hulladékféleségek kihelyezése, mint a háztartási hulladék, szelektíven gyűjthető csomagolási hulladék (papír, műanyag, fém, üveg), elektromos és elektronikai hulladék, építési és bontási törmelék (például mosdókagyló, fürdőkád, csempe és törmeléke, használt nyílászárók).

Szintén kerülni kell a sitt, a föld, a síküveg, a zöldhulladék, a textil (például ruhanemű), az ipari vagy szolgáltatási tevékenységből származó hulladék, és a veszélyes hulladék kihelyezését is. Ezek a 18 budapesti szelektív hulladékgyűjtő-udvarban adhatók le, ahol újrahasznosításukról vagy környezetbarát módon történő ártalmatlanításukról szakemberek gondoskodnak.

A lomok elszállítását a meghirdetett időpontban történő kihelyezést követő napon végzi az FKF, gyorsan felszámolva az akadályt és a szennyeződést a közterületeken.

A Budapesti Közművek FKF Köztisztasági Divíziója a lomtalanítást követően elvégzi az úttest takarítását, de az ingatlan előtti terület és járdaszakasz megtisztítása az ingatlan tulajdonosának, üzemeltetőjének, használójának a kötelessége.

A lomok kikészítésének időpontjáról és módjáról a Társaság előzetesen, írásban tájékoztatja az érintett lakosságot, a budapestiek a LOMTALANÍTÁS BUDAPESTEN (fkf.hu) weboldalon, térkép segítségével kerület/körzet szinten is tájékozódhatnak a lakcímükre vonatkozó lomkikészítési dátumokról.

Az FKF kéri a budapesti lakosokat, hogy

  • a lomot kizárólag a körzetükre vonatkozó kikészítés napján, 18 óra után helyezzék ki a lakóházuk előtti, hulladékgyűjtő járművekkel jól megközelíthető közterületre;
  • ne a parkoló autók mögé pakoljanak, mert úgy a Társaság járművei nem tudják megközelíteni a lomkupacokat (ha lehetséges, a társasházak jelöljenek ki egy-egy helyet, ahová a lakók kihelyezhetik a nagydarabos hulladékokat);
  • zöldterületre ne pakoljanak, óvják a környezetet.
  • ár nem kell, de még használható? Kidobás helyett adjuk át másoknak

Lomtalanítás előtt érdemes végignézni a kidobásra szánt lomokat olyan szemmel, hogy azok más számára esetleg még használhatók-e eredeti funkciójukban. Ha igen, azok térítésmentesen leadhatók az FKF két Szemléletformáló és Újrahasználati Központjában is (1151 Budapest, Károlyi Sándor utca 166. és 1186 Budapest, Besence utca 1/A.), akár más tárgyakkal együtt (például babafelszerelés, játék, sporteszköz, könyv, konyhafelszerelés, lakberendezési tárgy).

Ezzel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a tárgyak élettartamát megnöveljük, ezzel kevesebb hulladékot termelünk, miközben másoknak is segítünk. A boltokban ugyanis jelképes tárolási díjért meg is vásárolhatjuk a mások által leadott holmikat. Sok esetben az itt leadott feleslegessé vált tárgyak az új tulajdonosok kreatív keze alatt teljesen újjá születnek, ezért barkácsoláshoz is érdemes alapanyagok után kutatni az újrahasználati boltokban.

Ezt felismerve a budapestiek évek óta nagy számban látogatják az újrahasználati központokat, 2022-ben több, mint 22 ezren tértek be a két bolt valamelyikébe.

A lomtalanításkor ki nem helyezhető hulladékok a szelektív hulladékgyűjtő-udvarokban adhatók le, amelyek közel 50 féle hulladéktípust vesznek át környezetkímélő, biztonságos módon. A szolgáltatás népszerűségét bizonyítja, hogy

2022-ben több mint 230 ezren vették igénybe a budapesti hulladékudvarokat.

A lakossági szelektív hulladékgyűjtő-udvarok elérhetőségéről, nyitva tartásáról és az egyes hulladékudvarokban leadható hulladéktípusokról, valamint a leadás feltételeiről minden információ elérhető a www.fkf.hu weboldalon.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.