Elon Musk műholdas rendszerével ismerkedhettek a győri egyetemisták

Elon Musk műholdas rendszerével ismerkedhettek a győri egyetemisták

Az Elon Musk nevéhez kötődő SpaceX űrkutatási vállalat több ezer alacsony pályás műhold felhasználásával alkotta meg Starlink internetszolgáltatását.

Az NMHH a magyarországi felsőoktatási intézmények közül elsőként a Széchenyi István Egyetemen tette lehetővé, hogy a hallgatók testközelből is megismerhessék és tesztelhessék a Starlink alacsony pályás műholdakkal létrehozott globális internetszolgáltatásának működését egy valódi terminálon keresztül. A program szervezésében részt vett az egyetem SZE-SAT hallgatói csapata, amelynek tagjai mindig az ég felé tekintenek, műholdakat követnek, kommunikálnak velük, sőt az egyetemek közti együttműködésben megvalósult műholdra saját kommunikációs eszközt is fejlesztettek.

A rendszer bemutatása szakmai előadásokkal kezdődött, majd az egyetem tanulmányi épületének tetején található műholdas laboratóriumban működés közben is tesztelhették a terminált a résztvevők. Az eseményen Kovács Zsolt kancellár mondott köszönetet az NMHH-nak azért a szoros szakmai partnerségért, amellyel a Széchenyi István Egyetemet segíti, és amelynek köszönhetően a széchenyis hallgatóknak nyílt elsőként lehetőségük e modern rendszer alaposabb megismerésére. Hozzátette, az intézmény nemcsak naprakész tudást, de a legmodernebb technológiák használatát is biztosítja képzései során a leendő szakemberek számára.

Az NMHH felel a hírközlés szabályozásáért, a szabályok betartatásáért, és ez igaz a ma létező legkorszerűbb űrtávközlési eszköz esetében is. A terminált a vonatkozó előírásoknak való megfelelés szempontjából tesztelte a hatóság, amelyen jól vizsgázott a rendszer. Ezeket az eredményeket mutattuk be a fiataloknak – nyilatkozta Vári Péter, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főigazgató-helyettese, a Széchenyi-egyetem docense, aki néhány évtizede maga is a győri intézményben diplomázott villamosmérnökként.

A nyílt rendezvényre nemcsak a Széchenyi-egyetemről, de más felsőoktatási intézményből is érkeztek hallgatók, és vállalati partnerek, a térség szakemberei is szép számban látogattak el.

Az előadások során bemutattuk a technológia működését, de olyan kérdéseket is megvitattunk, mint a műholdak más eszközökre való hatása, a csillagászati kilátás zavarásának kérdése vagy az űrszemét, az újrahasznosíthatóság problémaköre. Ezek mind olyan aktualitások, amelyekre a jövő szakembereinek is fókuszálniuk kell – ismertette Pataki Péter, a Távközlési Tanszék tanársegédje, aki hallgatóként a SZE-SAT hallgatói csapat egyik alapítója volt.

Hozzátette, hogy a bemutató sikerét látva tervezik, hogy a jövőben akár többször is szerveznek egy-egy téma köré hasonló nyílt előadásokat.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.