Ellenállt a globális kihívásoknak a régiós bankpiac

Ellenállt a globális kihívásoknak a régiós bankpiac

Az elmúlt években a közép-kelet-európai bankpiac számos kihívással szembesült, ideértve a koronavírus-járványt, az orosz-ukrán háborút, valamint a jelenlegi magas inflációs környezetet.

A tranzakciós aktivitás a bankpiacon kis mértékben lassult 2022-ben, és a piacon látható alacsonyabb értékeltségi szint visszafoghatja az eladói motivációkat, azonban további konszolidáció várható azon piacokon, ahol a vezető nemzetközi bankok nem ért��k el a méretgazdaságossági szintet, valamint megjelenhet egy tranzakciós kényszer azon bankok részéről, amelyek gyengébb profitabilitással és tőkehelyzettel léptek bele a jelenlegi kihívásokkal teli időszakba.

A Deloitte közép-kelet-európai régiós bankpiaci tranzakciós tanulmányának ötödik kiadása átfogó képet nyújt a régió bankpiacáról, valamint a tranzakciós aktivitást befolyásoló főbb tényezőkről. Továbbá idén kiegészült a régiós fintech szektor áttekintésével, megvizsgálva a regionális fintech trendeket, és listázva az egyes KKE országok legsikeresebb fintech cégeit. Ezzel banki ügyfeleink visszatérő igényeire is reagáltunk, akik már nemcsak a régiós bankokról szeretnének egy átfogó képet, hanem a fintech cégekről is.

A tanulmány főbb megállapításai:

  • A subprime válságot követő fellendülést megakasztotta először a koronavírus-járvány, majd a jelenlegi, orosz-ukrán háború miatt kalakult geopolitikai konfliktus és magas inflációs környezet, a régió azonban a 2008-as válsághoz képest sokkal ellenállóbbnak bizonyul.
  • A konszolidált banki mérlegfőösszeg a kihívást jelentő időszakok ellenére tovább növekedett a régióban, azonban a jelenleg tapasztalható magas kamatkörnyezet mind az eszközök értékeltségén, mind a hitelek iránti kereslet csökkenésén keresztül limitálhatja a jövőbeli növekedést.
  • A pandémia ideje alatt megképzett addicionális értékvesztések visszaírásával helyreállt a bankszektor profitabilitása, és rövidtávon a jelenleg tapasztalható magas kamatok javíthatják a bankszektor jövedelmezőségét. Hosszú távon azonban kérdéses, hogy a jelenleg tapasztalható magas inflációs és kamatkörnyezet milyen hatással lesz a bankszektor eszközminőségére, és negatív fordulat áll-e be a nemteljesítő hitelek állományában.
  • Habár minimális mértékben visszaesett a bankpiaci tranzakciós aktivitás 2022-ben, és várhatóan a magas hozamkörnyezetből adódó alacsonyabb értékeltség csökkenti az eladói motivációt, azonban a gyengébb tőke pozícióval rendelkező bankok esetében megjelenhet egy eladási kényszer, amennyiben a gazdasági környezet hatására az eszközminőség és profitabilitás romlik.
  • A tranzakciók számát tekintve a banki fúziók és felvásárlások legaktívabb piacai a közép-kelet-európai régióban 2021-ben és 2022-ben a Baltikum (6 tranzakció), Szerbia (5 tranzakció), Csehország (4 tranzakció), Bosznia-Hercegovina (4 tranzakció), Magyarország (3 tranzakció) és Románia (3 tranzakció) voltak.

A közelmúltbeli 2021-2022-es banki konszolidációs momentumban is aktívan támogattuk ügyfeleinket. Mivel számos tranzakciót láttunk belülről, illetve a régiós bankszektor vezetőivel történt konzultációink alapján úgy látjuk, hogy a közép-kelet-európai bankpiac konszolidációja az elkövetkező években is központi téma marad. Emellett egyelőre óvatosan ugyan, de a nem teljesítő hitelportfólió tranzakciók terén is látunk mozgolódást – ismertette Bíró Balázs, a Deloitte Magyarország vezérigazgatója.

A pandémia a korábbi várakozásokkal ellentétben nem gyakorolt számottevő negatív hatást a bankok portfólióminőségére, a jelenlegi inflációs és kamatsokk azonban újabb kihívást jelent. Az, hogy ezt a bankok miként tudják majd kezelni, jelentős hatással lesz a következő időszak tranzakciós aktivitására mind a banki-, mind a hitelportfólió tranzakciók terén – egészítette ki Csomor Csaba, a Deloitte Pénzügyi Tanácsadás igazgatója.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a 26 játékost, akik készülhetnek a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi öt tartalékot is megnevezett.