Idén is folytatódik a buszsávok ellenőrzése Budapesten

Idén is folytatódik a buszsávok ellenőrzése Budapesten

2023-ban is folytatódik a BKK és a BRFK együttműködése, a fővárosi buszsávok fokozott ellenőrzése. Az idei első akció keretében két nap alatt több mint félszáz szabálytalanság miatt intézkedtek a BRFK munkatársai.

A Budapesti Közlekedési Központ és a Budapesti Rendőr-főkapitányság közötti stratégiai partnerség keretében 2023-ban is folytatódnak a közös kiemelt autóbuszforgalmisáv-ellenőrzési akciók. Idén először január 16-án és 17-én a buszsávokban szabálytalanul haladók mellett a szabálytalanul várakozókra és rakodókra, valamint a közösségi közlekedési járművek megállóhelyein szabálytalanul várakozó járművekre figyeltek kiemelten a BRFK munkatársai.

Az ellenőrzés közben főként az M3-as metrópótló autóbuszok útvonalára, a Váci útra, a Göncz Árpád városközpont forgalmi rendjére, az Üllői útra a Szentkirályi utca vonalától, az Andrássy útra, a Bajcsy Zsilinszky útra, a Budaörsi útra, a Soroksári útra, valamint a Nagykőrösi útra, a Hegyalja útra, az Alkotás utcára, illetve az M1/M7, valamint az M5-ös autópálya bevezető szakaszaira, továbbá a belvárosi autóbusz- és trolibuszvonalakra, azok megállóhelyeire fókuszált.

Az akció eredményeként az autóbusz forgalmi sáv szabálytalan használata, valamint az autóbuszforgalmi sávban történő szabálytalan rakodás miatt 59 alkalommal intézkedtek a rendőrök, ebből 53 fő esetében 555000 forint helyszíni bírság került kiszabásra az autóbuszforgalmi sávban a jogosulatlan közlekedés, valamint az autóbuszmegállóhely-öbölben várakozások miatt, 6 fő esetében pedig szabálysértési feljelentés történt.

Az együttműködés keretében a 2023-ra tervezett további közös akciók időpontjainak egyeztetése folyamatosan zajlik.

A partnerség keretében a BKK tájékoztatta a BRFK Közlekedésrendészet, illetve a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság vezetőit az M3 metróvonal felújításának január 23-án bevezetett ütemváltásáról is. A forgalomtechnikai tervek áttekintését követően az egyeztetésben érintett felek feltárták és elemezték az új forgalmi rend bevezetésének kritikus pontjait, megegyeztek a BKK feladatairól és a hatóságok segítségnyújtási módjairól.

Az elmúlt néhány hétben ellepték a hazai és nemzetközi sajtót a ChatGPT-ről szóló hírek. A csetbot ékes bizonyítéka a mesterséges intelligencia rohamos fejlődésének, ugyanakkor számos más területre is begyűrűzött már az MI.

Továbbra is ütemezetten halad a Lánchíd felújítása: a szakemberek már festik az átkelő járdáira a következő hónapokban visszakerülő korlátokat és műemléki elemeket is.