Átadták a két új megállót, már a Deák Ferenc térig jár a metró

Átadták a két új megállót, már a Deák Ferenc térig jár a metró

Keddtől már Kőbánya-Kispest és a Deák Ferenc tér között utazhatunk az M3-as metróval. A tervek szerint tavasszal a teljes metróvonal átadásra kerül majd.

Az M3 metróvonal középső szakaszának megújult Deák Ferenc tér és Ferenciek tere állomásait január 23-án hivatalosan is átadta az utasforgalomnak a Budaőesti Közlekedési Központ, így hétfőn délutántól Kőbánya-Kispest és a Deák Ferenc tér között már metró szállította az utasokat.

A Deák Ferenc tér kiemelt fontosságú közlekedési csomópont, mivel három metróvonal között biztosít átszállási lehetőséget. Mindkét belvárosi állomás akadálymentesen elérhető, ezzel ismét bővül az egyenlő esélyű elérhetőség a közösségi közlekedésben.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója az átadáson kiemelte, hogy az újabb két belvárosi állomás átadásával immár a végső fázisába ért az M3-as metró felújítása. Májusban már egy kívül-belül újjászületett, modernizált, akadályoktól mentes biztonságosabb vonalon közlekednek a szerelvények Újpesttől egészen Kőbánya-Kispestig.

A tavaly májusban átadott három belvárosi állomáson kerültek először utasforgalomba a ferdepályás felvonók, amelyek a visszajelzések alapján elérték céljukat. A Ferenciek terén szintén ferdepályás felvonó biztosít akadálymentes kapcsolatot, míg a Deák Ferenc téren egy nagy kapacitású, hagyományos lift épült, amelyik egyben a harmadik kijáratot jelenti az állomás területéről.

Az M3-as metrófelújítás teljes időtartama alatt az utasforgalom részleges fenntartása mellett valósult meg, ez pedig rendkívül bonyolult szervezési feladat és számos szakterület együttműködésének az eredménye. Az elkövetkezendő négy hónapban már a befejezésen lesz a fókusz.

Márciusban megnyílik az utasforgalom előtt az Arany János utca és Nyugati pályaudvar, valamint a Dózsa György út metróállomás már akadálymentes elérhetőséggel. Utasaink májusban visszakapják a teljes, a megújult és akadálymentes M3 metróvonalat.

Január 24-től, keddtől az alábbi rend szerint közlekedik az M3-as metró és a pótlóbuszok:

  • Hétköznap napközben két szakaszon, Kőbánya-Kispest és a Deák Ferenc tér, illetve a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár a metró. A Deák Ferenc tér és a Göncz Árpád városközpont között továbbra is az M3-as, illetve a Nyugati pályaudvar és a Göncz Árpád városközpont között az M3A metrópótló autóbusszal is lehet utazni.
  • Hétköznap esténként és hétvégén továbbra is a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár a metró, Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni.
  • A Nagyvárad téren – az állomás felújítása miatt – a Kőbánya-Kispest és a Deák Ferenc tér között közlekedő szerelvények továbbra sem állnak meg. A tér környéke a Népligettől induló M30-as állomáspótló busszal, a belváros, illetve a Keleti pályaudvar felől a 2M és 24-es villamossal, a Semmelweis Klinikák felől gyalog, vagy MOL Bubival közelíthető meg.
  • Továbbra is közlekednek az észak-pesti és dél-pesti térségből a metrót elkerülő, alternatív eljutást biztosító járatok.

Majdnem négy éves, felújítás miatti szünet után, december 6-án újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt Bécs helytörténeti múzeuma, a Wien Museum. Az inklúzió és akadálymentesség jegyében újragondolt és felújított kiállítóhely állandó tárlatát ingyen nézhetik meg az érdeklődők.

A Budapesti Közművek keretében működő FKF Köztisztasági Divízió december elején további összesen 150 darab utcai hulladékgyűjtőt helyezett ki a főváros 23 kerületében. A kukák az ünnepek után is az érintett közterületeken maradnak.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.