A szlovákiai lakosság kevesebb mint fele tartja sikertörténetnek az önálló Szlovákiát

A szlovákiai lakosság kevesebb mint fele tartja sikertörténetnek az önálló Szlovákiát

Északi szomszédunk 1993. január elsején nyerte el függetlenségét. Egy friss kutatás arra kereste a választ, hogy a lakosság miket tart a 30 év legpozitívabb és legnegatívabb eseményeinek.

A szlovák lakosság 45 százaléka sikertörténetnek tartja az önálló Szlovákia létezését, 44 százalék ugyanakkor nem ért egyet ezzel – derült ki az NMS Market Research felméréséből, melyet november 18-a és 22-e között végzett 1027 megkérdezett bevonásával. A megkérdezettek 11 százaléka nem tudott állást foglalni ebben a kérdésben.

A legszembetűnőbb eltérés az iskolázottsági szint függvényében rajzolódik ki. A magasabb végzettségűek között többen vannak, akik sikeresnek tartják az önálló országot – ismertette a TASR-nek eljuttatott közleményében az ügynökség.

A kutatás arra is kitért, hogy miket tartanak az ország 30 évének legpozitívabb és legnegatívabb eseményének.

A fő pozitívumoknak az uniós csatlakozást, a NATO-tagságot és az euró bevezetését tartja Szlovákia lakossága (mindegyik 27 százalék), de ebbe a körbe sorolható a schengeni övezethez való csatlakozás (25 százalék).

A Market Research felmérésének válaszadói közül a legnegatívabb eseménynek a legtöbben a koronavírus-járványt (40 százalék) jelölték meg, a második helyre az OĽANO győzelme a legutóbbi választáson (32 százalék), a harmadik helyre pedig Vladimír Mečiar 1994-es kormányának megalakulása (26 százalék) került.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.