Komoly költségeket ró Szlovákiára a januári népszavazás

Komoly költségeket ró Szlovákiára a januári népszavazás

Északi szomszédunknál január 21-én, szombaton járulnak urnához a szavazati joggal rendelkező állampolgárok.

Közel 8,8 millió euróba kerül Szlovákiának a januári népszavazás megrendezése – közölte pénteken a belügyminisztérium sajtóosztálya. A tárca 6,8 millió eurót fizet ki a népszavazási bizottsági tagok, bizottsági elnökök és jegyzőkönyvvezetők jutalmazására, étkezésére, illetve a munkavégzésük feltételeinek bebiztosítására.

A sajtóosztály közleménye alapján egészen pontosan 8 789 450 eurót (mintegy 3,5 milliárd forint) különítettek el a minisztérium költségvetéséből a népszavazásra.

Bérezésre és jutalmakra 1,1 millió eurót, a biztosítási költségekre 384 450 eurót. Nyomdai kiadásokra és terjesztésre, a járási választási bizottságok tevékenységének biztosítására, továbbá a Büntetés-végrehajtási Testület és Igazságügyi Rendészet költségeinek megtérítésére 505 ezer eurót.

A népszavazási bizottságok tagjai 62,71 euró (25 ezer forint) jutalmat kapnak, a körzeti és a járási bizottsági elnökök 81,52 eurót (32 ezer forint), a jegyzőkönyvvezetők 78,39 eurót (31 ezer forint).

Speciális körzeti szavazóbizottságok is lesznek, ezek tagjai mennek ki azokhoz a választókhoz, akik a koronavírus-járvány miatt karanténban lesznek, és le akarják adni a voksukat. A speciális bizottság tagjának 200 euró (79 ezer forint) jár, ha a népszavazás napján nem jogosult a választójog gyakorlásáról szóló törvény szerinti bérpótlékra vagy bérkompenzációra.

A népszavazást a Smer-SD és más ellenzéki pártok kezdeményezték, és a szlovák szavazók arról dönthetnek 2023. január 21-én, hogy egyetértenek-e azzal, hogy népszavazás útján vagy parlamenti határozattal lerövidíthető legyen a választási ciklus.

Biztatóan indult a 2023-az év a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe számára, a BUX 45339,2 ponton zárt, amely 3,5 százalékos erősödés a decemberi záróértékkel összevetve. A részvénypiac januári összforgalma 205 milliárd forint volt.

Az elmúlt néhány hétben ellepték a hazai és nemzetközi sajtót a ChatGPT-ről szóló hírek. A csetbot ékes bizonyítéka a mesterséges intelligencia rohamos fejlődésének, ugyanakkor számos más területre is begyűrűzött már az MI.