Komoly költségeket ró Szlovákiára a januári népszavazás

Komoly költségeket ró Szlovákiára a januári népszavazás

Északi szomszédunknál január 21-én, szombaton járulnak urnához a szavazati joggal rendelkező állampolgárok.

Közel 8,8 millió euróba kerül Szlovákiának a januári népszavazás megrendezése – közölte pénteken a belügyminisztérium sajtóosztálya. A tárca 6,8 millió eurót fizet ki a népszavazási bizottsági tagok, bizottsági elnökök és jegyzőkönyvvezetők jutalmazására, étkezésére, illetve a munkavégzésük feltételeinek bebiztosítására.

A sajtóosztály közleménye alapján egészen pontosan 8 789 450 eurót (mintegy 3,5 milliárd forint) különítettek el a minisztérium költségvetéséből a népszavazásra.

Bérezésre és jutalmakra 1,1 millió eurót, a biztosítási költségekre 384 450 eurót. Nyomdai kiadásokra és terjesztésre, a járási választási bizottságok tevékenységének biztosítására, továbbá a Büntetés-végrehajtási Testület és Igazságügyi Rendészet költségeinek megtérítésére 505 ezer eurót.

A népszavazási bizottságok tagjai 62,71 euró (25 ezer forint) jutalmat kapnak, a körzeti és a járási bizottsági elnökök 81,52 eurót (32 ezer forint), a jegyzőkönyvvezetők 78,39 eurót (31 ezer forint).

Speciális körzeti szavazóbizottságok is lesznek, ezek tagjai mennek ki azokhoz a választókhoz, akik a koronavírus-járvány miatt karanténban lesznek, és le akarják adni a voksukat. A speciális bizottság tagjának 200 euró (79 ezer forint) jár, ha a népszavazás napján nem jogosult a választójog gyakorlásáról szóló törvény szerinti bérpótlékra vagy bérkompenzációra.

A népszavazást a Smer-SD és más ellenzéki pártok kezdeményezték, és a szlovák szavazók arról dönthetnek 2023. január 21-én, hogy egyetértenek-e azzal, hogy népszavazás útján vagy parlamenti határozattal lerövidíthető legyen a választási ciklus.

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...