Sokan kivárásra játszanak az ingatlanpiacon, erre az 5 trendre kell figyelniük

Sokan kivárásra játszanak az ingatlanpiacon, erre az 5 trendre kell figyelniük

Az egész tavalyi évben változatosan alakult a hazai ingatlanpiac. Az idei kilátásokat 5 olyan trend határozhatja meg, ami az inflációval, rezsiszámlákkal, lakástámogatásokkal, építési kedvvel és piaci túlkínálattal függ össze.

A nemrég véget ért 2022-es évben kialakult trendeknek megfelelően zárta a decembert a használt lakások piaca. A múlt év utolsó hónapjában a kínálat 8 százalékkal maradt el a 2021 decemberében látott szinttől. Az eladók használt lakások iránt érdeklődők száma pedig 53 százalékkal csökkent éves összevetésben.

A visszafogott decemberi számok nem jelentenek meglepetést, a múlt év során egyre fokozódó bizonytalanság, kivárás állt a háttérben. Összességében pedig a decemberi számok illeszkednek a múlt évben kialakult trendekhez – foglalta össze a piaci számokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette, hogy a múlt év egészét nézve felemás kép rajzolódik ki: 2022-ben összesen közel 408 ezer lakóingatlant kínáltak eladásra a tulajdonosok és a közvetítők, ami 2 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Az érdeklődések ugyanakkor 36 százalékos visszaesést mutattak.

Az éven belül azonban jelentős eltérések láthatóak. A kínálat ugyanis az első félévben még 6 százalékos csökkenésben volt, a második félévben viszont 2 százalékkal több hirdetést adtak fel éves összevetésben. A kereslet az év első harmadában 30 százalékkal mérséklődött, májustól kezdve viszont átlagosan 40 százalékos volt a csökkenés 2021-hez képest – ismertette a szakember.

Az ingatlan.com elemzője arra is választ adott, mely folyamatok befolyásolhatják leginkább a lakáspiaci kilátásokat 2023-ban.

1. Továbbra is magas szinten a hitelkamatok

Az elmúlt 7 év lakásdrágulásának egyik következménye volt, hogy 2021-ben már minden második lakást hitelre vásároltak a vevők. Az infláció és a gazdasági bizonytalanságok miatt viszont 2022 végére az átlagos lakáshitelkamatok is 9-10 százalék körül jártak, ami jelentősen visszavetette a lakásvásárlási kedvet. A jelenlegi kilátások szerint a hitelkamatok idén is ezen a szinten maradhatnak, ami pangó kereslettel járhat együtt. 2023-ban a lakáshitelkamatok csak az infláció mérséklődése esetén indulhatnak csökkenésnek, ezért lesz fontos a lakáspiac szempontjából az infláció alakulása.

2. Begyűrűzik a rezsiszámlákba az európai energiaár-emelkedés

2022 végén megszületett a döntés, hogy idén április végéig az átlagfogyasztás felett is megmarad a rezsicsökkentett gáztarifa. További jó hír lehet, hogy a gáz ára az európai tőzsdéken a háború előtti szint közelébe esett vissza, ezért a rezsiszámlák is kisebb valószínűséggel szabadulhatnak el.

Amennyiben a gázszámlák továbbra is kezelhető szinten maradnak, akkor 2023-ban nem lesz olyan lakáseladási hullám a rezsikényszer hatása alatt, mint amire korábban számítani lehetett.

Ez pedig a tekintélyes lakásáresés valószínűségét is csökkenti. Ennek a folyamatnak a nyertesi a nagyobb alapterületű kistelepülési ingatlanok tulajdonosai lehetnek.

3. Meghosszabbított állami támogatások

Növelte a vevők mozgásterét az év végi bejelentés, hogy a babaváró támogatás és a falusi csok is 2024 végéig igényelhető, ráadásul a lakásépítésekhez kapcsolódó áfavisszatérítés lehetősége is két évvel meghosszabbodott. Az szakértő szerint a kormányzati lakástámogatások eddigi logikájából kiindulva az sem kizárt, hogy az év második felében további, célzott támogatások nyílnak meg, hogyha a költségvetés erre lehetőséget biztosít. Balogh László úgy véli, hogy a jelenleg is tapasztalható feszes gazdálkodási környezetben a babaváró támogatás meghosszabbítása már önmagában is nagy dolog az első lakásvásárlás előtt álló fiatalok számára.

4. Lesznek előremenekülő lakásépítők

2022-ben a gazdasági bizonytalanságok hatására sok beruházó elhalasztotta lakásépítési terveit. A nagyobb vállalkozások közül viszont szép számmal vannak olyanok is, akik inkább előremenekülnek, és nem állnak le az építkezésekkel. A kínálatban szereplő kellő mennyiségű új lakás, nem csak a lakáspiaci forgalmat tarthatja életben, de a legjobb minőségű használt ingatlanok árainak is támaszt adhat.

5. Piaci túlkínálat jellemezheti a 2023-as évet

2022-ben elkezdett kinyílni a kereslet-kínálati olló: a kínálat szűkössége helyett mára már vevőből van jóval kevesebb. A szakportál várakozásai szerint az idén legfeljebb 100-120 ezer adásvételre kerülhet sor, ami 20 százalékkal maradhat el a tavalyi szinttől. Kulcskérdés lesz, hogy az eladók el tudják-e érni a vevőket, ehhez megfelelően rugalmas és reális árazási stratégia kell.

A mögöttünk hagyott éveket jellemző két számjegyű drágulással szemben 2023-ban jóval lassabban, átlagosan csupán 4-5 százalékkal növekedhetnek az árak.

A korábbi dinamikás áremelkedéshez képest, ez inkább már stagnálásnak felel meg. A legpörgősebb új és használt lakások a nagyvárosi társasházi garzonlakások lehetnek. A nagyobb ingatlanok közül a panellakások lehetnek a legnépszerűbbek. A nagyméretű családi-, iker- és sorházak esetében viszont elhelyezkedéstől függetlenül akár szemmel látható árcsökkenés is végbemehet 2023-ban. 

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...