Főleg a kulináris örömökről szól az idei bécsi szilveszter

Főleg a kulináris örömökről szól az idei bécsi szilveszter

Az osztrák főváros lakói átlagosan 47 eurót költenek az év utolsó ünnepére. Drága ínyencségek, pezsgő, szilveszteri dekoráció és szerencsehozók nélkül nem szilvesztereznek a bécsiek.

Ausztria fővárosának lakói elsősorban családi körben vagy barátokkal töltik az év utolsó napját, amelyre finom ételekkel és italokkal készülnek. A Bécsi Gazdasági Kamara által készített felmérés alapján a bécsi élelmiszerboltok a szilveszter előtti néhány napban bonyolítják le a karácsonyi időszak forgalmának 10-15 százalékát.

Az ünnepi asztalra főleg halételek, fondü és hidegtálak, éjfélkor pedig virsli és pörkölt kerül.

A legtöbb bécsi számára a szilveszter elmaradhatatlan kelléke a pezsgő, amiből összesen 2,5 millió pohárnyi fogy. Tízből hét bécsi köszönti ugyanis koccintással az új évet.

Szerencsehozót a bécsiek mintegy fele ajándékoz az új év alkalmából szeretteinek, ismerőseinek. Ennek a szokásnak főleg a nők és az idősebbek hódolnak. Jellemző trend itt is, hogy műanyag szerencsemalacok, patkók, légyölő galócák, négylevelű lóherék és kéményseprők helyett inkább a környezetbarát anyagból – vagy csokiból – készült verzióikért nyúlnak az emberek. Bécsben ilyentájt mintegy kétszáz alkalmi árusnál lehet újévi szerencsehozót vásárolni és körülbelül kétmillió darab cserél gazdát belőlük.

Két év kényszerszünet után idén újra megrendezik Bécsben a Szilveszteri Ösvényt, amely Európa egyik legismertebb ingyenes szabadtéri rendezvénye. Az év utolsó napján 14 óra és hajnali 2 óra között a belvárosban hat helyszínen 12 órányi programmal várják az osztrák és külföldi látogatókat. A zenei kínálat minden igényt kielégít – pop-rock, blues, disco, funk, soul, big bandek és tánczene –, a kicsiket pedig délutántól külön gyerekprogram várja. Noha 2012 óta a Szilveszteri Ösvény elmaradhatatlan eleme volt az éjféli tűzijáték, idén Bécs városa lemond róla – a környezet és az állatok védelme érdekében.

Bécsben a város közigazgatási határán belül tilos a petárdázás és a tűzijáték is, de kórházak, templomok, menhelyek közelében és tömegben a közigazgatási határon kívül sem szabad F2-es vagy annál magasabb kategóriájú pirotechnikai eszközt használni. Visszaélés esetén az elkövetőnek pénzbírsággal vagy elzárással kell számolnia. Előbbi elérheti akár a 3600 eurót (több mint 1,4 millió forint), utóbbi pedig a három hetet.

A Bécsi Filharmonikusok világhírű Újévi Koncertje 2023. január elsején 11:15-kor kezdődik. A koncertet az ORF2 osztrák köztévé és az Ö1 osztrák közszolgálati rádió közvetíti, és a világ számos pontján látható és hallgató lesz. Magyarországon a Duna TV közvetíti élőben vasárnap negyed 12-kor.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a 26 játékost, akik készülhetnek a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi öt tartalékot is megnevezett.