Készülünk az ünnepekre, a pezsgőeladásokon nem látszik a válság

Készülünk az ünnepekre, a pezsgőeladásokon nem látszik a válság

Az év végi ünnepi időszakban sok családi és baráti összejövetel fontos eleme a pezsgő. A buborékos borkészítmény alkoholos és alkoholmentes változata is egyre népszerűbb, a magyar pezsgők nemzetközi szinten is kedvelt fajták.

Létezik alkoholmentes pezsgő is

Ráadásul igazi különlegességről van szó, aminek az alapját valódi bor adja. A nedűt speciális vákuum technológia segítségével alkoholmentesítik, így nyeri el a pezsgők íz- és zamatvilágát hordozó végső állapotát. A végeredmény egy olyan magas minőségű buborékos ital, amely akkor jön jól, ha bármilyen okból nem fogyaszthatunk alkoholt. De azoknak is szól, akik egyszerűen nem szeretik az alkoholt.

Soha nem fogyott még így a pezsgő, mint most

Nem csupán a hazai, de a nemzetközi pezsgőpiac is jó szezont fut. A nagy francia gyártók például alig győzik szállítani a szükséges készleteket. Sőt, itthon is hasonló helyzet látszik körvonalazódni. Bár még hetek vannak hátra a pezsgőbontás legfontosabb időszakáig, ennek ellenére már most nagyon fogynak a legkedveltebb pezsgőink. A fogyasztók valószínűsíthetően előrehozták az év végi bevásárlások egy részét, mivel jó néhány élelmiszerboltban a pezsgőspolcaink már most is foghíjasak.

Az egyik legismertebb magyar márka, a Törley is remek számokat produkál idén. Novemberben az alkoholmentes pezsgőjéből a tavaly eladott mennyiség több mint kétszeresen fogyott. A fekete címkés Charmant doux-ból szintén nagy mennyiség fogyott az év tizenegyedik hónapjában, csaknem 600 ezer palacknyit rendeltek a pincészet kereskedelmi partnerei.

A szezonban egy jó kiszállítási napon annyi pezsgő áramlik ki a gyár raktárából, mint egyes évközi hónapok egészében – ez akár több mint 66 kamionnyi árut is jelenthet.

A vállalat előrejelzése szerint akár az is előfordulhat, hogy év végére a legkedveltebb fajtákból kifogynak egyes boltok készletei.

Törley József volt az első hazai autótulajdonosok egyike, és ő okozta az első közlekedési balesetet

A világhírű pezsgőgyárosról, a magyar pezsgő atyjáról sok mindent lehet tudni a fennmaradt dokumentumoknak köszönhetően. Az egyik legkevésbé ismert tény vele kapcsolatban, hogy gépjárművével ő okozott először balesetet Magyarországon, méghozzá a fővárosi Rákóczi úton, ahol egy utcaseprő végezte napi tevékenységét. Hozzá volt szokva, hogy a lovasszekerek kitérnek, és nem gázolják el, ezért óvatlanul lelépett az akkoriban szokatlan, 20 kilométer/óra sebességgel érkező automobil elé, ami fellökte.

Szerencsére az utcaseprőnek nem lett komolyabb baja, így Törley lovagiasan három napi bérével kárpótolta az elszenvedett tortúra miatt. Ezzel békésen lezárult az ügy, hiszen ekkortájt a KRESZ és erre vonatkozó jogszabályok még nem is léteztek. A pezsgőgyárosról érdemes még tudni, hogy a minél gyorsabb és biztosabb áruszállításhoz elsőként vásárolt teherautókat Magyarországon, s alapító tagja lett a Királyi Magyar Automobil Klubnak is, amelynek később alelnöke is lett.

Észtországban rajonganak a magyar pezsgőkért

A Törley egyik legfontosabb külpiaci partnere Észtország, ahol milliós tételben értékesítik a pezsgőt. Ez azért is figyelemre méltó adat, hiszen egy alig 1,3 milliós országról van szó. Azonban nem csupán Európában, hanem többek között Vietnámban és Nigériában is ismerik a magyar pezsgőket, mindkét ország fontos értékesítési piaca a Törleynek is.