Mindennapos kibertámadások, terjedő 5G és hibrid munkahely is várhat ránk 2023-ban

Mindennapos kibertámadások, terjedő 5G és hibrid munkahely is várhat ránk 2023-ban

Az év végéhez közeledve a Kyndryl informatikai vállalat csokorba szedte, hogy 2023-ban az üzlet és informatika metszéspontjában várhatóan melyek lesznek a legjelentősebb területek, legfontosabb trendek.

A mindennapok részévé válhatnak a kibertámadások

Egyre jellemzőbbé válik, hogy a kiberbiztonsági eseményeket beépítik az üzleti és operatív tervezésbe, mert a vállalati és állami informatikai rendszerek elleni történő külső támadások gyakorlatilag mindennapossá váltak. A nagy számok törvényei alapján ezek közül mindig lesz, ami a támadó szempontjából sikerrel jár. A szervezeteknek meg kell érteniük, hogy nagy gondosság mellett is növekvő valószínűséggel kell IT biztonsági incidenst elszenvedniük, és ezek a működés szokásos részét fogják képezni.

Mindezen miatt a naprakész védekezés mellett rendkívül fontos a gyors és maradéktalan helyreállítás képessége. Annak érdekében, hogy a helyreállítási képesség minél jobb legyen, a szervezetek masszív „tavaszi nagytakarításokat” fognak végezni az informatikai rendszereikben. Minél szerteágazóbb és kevésbé strukturált egy rendszer, annál nehezebb a helyreállítás, így mindenki a letisztultság irányába mozdul majd el.

Előtérbe kerülhet a mesterséges intelligencia etikussága

A mesterséges intelligencia etikája még fontosabbá válik, ahogy az élet egyre több területén alkalmazzák azt. Azok a mesterséges intelligencia megoldások, amelyeket például hitelbírálathoz vagy vásárlási döntések befolyásolásához alkalmaznak, egyrészt nagyon sokat fognak tudni az ügyfél pénzügyi jellemzőiről, személyes preferenciáiról, igényeiről, döntéseiről és viselkedéséről, másrészt jelentős hatással bírhatnak jövőbeni döntéseire és élethelyzetére is.

A privát hálózatokra is érkezik az 5G

Mind több iparágra terjed majd ki az 5G privát vezeték nélküli hálózatok használata. A gyártó, petrolkémia, gáz- és energiaágazat már általában sikeresen alkalmazza a privát vezeték nélküli 5G-t, elsősorban kritikus rendszerek és folyamatok távfelügyeletére. Hamarosan más iparágak is felfigyelnek erre.

A következő évben az 5G technológiás privát vezeték nélküli rendszerek más iparágakban is teret nyernek, a kiskereskedelemmel az élen, ahol lehetővé teszik a pénztárgép nélküli fizetést, a valós idejű analitikát, az azonnali, az üzletben felajánlott személyre szabott promóciókat, és a raktárkészlet, árumozgás és az eszközök követését a logisztikai láncban.

Sor kerülhet privát 5G alkalmazására az egészségügyben is, főleg amiatt, hogy valós időben lehívják a betegek radiológiai képeit, vizsgálati eredményeit, és jobban kezeljék a betegadatokat.

Egyre nagyobbak lesznek a felhők

Az iparági felhők is tovább terjednek. Néhány ágazatban – például a kiskereskedelemben – már széles körben használják, és újabb ágazatok is „beszállnak”. Míg a távközlés és az egészségügy lassan alkalmazza, a feldolgozóiparban az ipari felhő elfogadása egyre inkább felgyorsul.

A technikai támogatás a munkatársak megtartásában is nagy segítség

A kollégák megtartásának sikere a hibrid munka világában részben a személyre szabott digitális munkavállalói élményeken múlik majd. A digitális munkahely egy sokcsatornás környezetté alakult át, ahol a munkavállalók maguk választják meg, hogy milyen csatornákat használnak a kapcsolattartáshoz, függetlenül a helyszíntőél, ahol dolgoznak.

Sok szervezet előtt álló kihívás annak biztosítása, hogy ez az új környezet zökkenőmentes legyen, jó élményt nyújtson a munkavállalók számára, egyúttal fokozza az együttműködést és erősítse szervezeti kultúrát. Felmérések szerint a munkavállalók 85 százalékkal nagyobb valószínűséggel maradnak 3 évnél tovább egy munkahelyen, ha megfelelő technológiai támogatást kapnak.